Főképp két hír mozgatta a tőzsdéket a hét második napján: egyrészt még a nyitás előtt napvilágot láttak a legfrissebb kínai makroadatok, mely szerint augusztusban a várakozásokat meghaladó ütemben nőtt az ipar termelés és a kiskereskedelmi forgalom az ázsiai országban. A másik kereskedést segítő hír az volt, hogy a szíriai kormány hivatalosan is elfogadta azt az előző napi orosz javaslatot, miszerint Damaszkusz, egy amerikai katonai csapás elkerülése érdekében nemzetközi felügyelet alá helyezi vegyifegyver-arzenálját. Az elmúlt napok bizonytalanságai után ennyi elég is volt a tőzsdéknek a jó eredményhez, így a londoni FTSE-100 1 százalékos, a párizsi CAC-40 1,9 százalékos, míg a frankfurti DAX 2 százalékos pluszban zárt. Nem panaszkodhatnak a periféria indexek sem: a politikai bizonytalanságtól sújtott milánói FTSE-MIB 0,5, míg a madridi IBEX-35 két százalékot hízott előző napi záróértékéhez képest.

A céges hírek közül érdemes megemlíteni a bányásztársaságok jó eredményét, amik főképp a kínai adatok hatására lendültek meg. A nap végére a Rio Tinto és a BHP Billiton is jelentős erősödéssel zárt, de jó napja volt a Volkswagennek is, amelynek részvényeit a vártnál több autóeladás repítette.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!