Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egész világgazdasági bővülés legnagyobb gátja lehet, hogy túl magasak a nyersanyagárak: a vas ára ugyan már egy hete zuhan, de még így is több éve nem látott magasságban van, a réz pedig még emelkedő pályán van az azonnali piacokon, több mint 10 éves csúcsot átlépve. A magasabb alapanyagbeszerzési költségek pedig drágábbá teszik a termelést, a profitmarzsok is erodálódnak a termelő vállalatoknál.

Összességében bármennyire is kellemetlen a vásárlóknak, hogy drágulással kell számolniuk az elektronikai termékeknél, a konzervélelmiszereknél vagy a lakásfelújításoknál, a koronavírus-járvány utáni válságot követően ez összességében azt jelenti, hogy gyógyul a világgazdaság. Vagy legalábbis részben ezt jelenti, mert az elszabaduló gyártási költségek most elkezdik fékezni a termelést és kérdéses, hogy a karanténjából kiszoruló világ fogyasztói meddig lelkesek és vásárolnak késztermékeket, mennyire fordulnak inkább a szolgáltatások felé.

A válasz Kínából érkezhet, amely a szigorú járványügyi intézkedéseknek köszönhetően hamar fékezte a pandémiát, így elsőként indíthatta újra gazdaságát. Ha pedig a távol-keleti országban látott forgatókönyv valósulna meg máshol is, akkor a gyorsan felfutó gazdaságok aggódhatnak egy kicsit.

Annyira drága minden, hogy nem érdemes gyártani

A magasabb ráfordítási árak, az exportkilátásokkal kapcsolatos bizonytalanság és a hazai fogyasztói kereslet gyenge fellendülése együttesen azt jelentette, hogy a kínai feldolgozóipari beruházások január és április között a hivatalos statisztikák szerint 0,4 százalékkal elmaradtak 2019 azonos időszakától (a 2019-es adatokkal való összehasonlítás a tavalyi járványhatástól megtisztított adatok) - írja a Bloomberg.

A kínai feldolgozóipar hatalmas mérete miatt ez kockázatot jelent mind a nemzet növekedésére - amely a Bloomberg által megkérdezett közgazdászok becslései alapján jelenleg 8,5 százalékos bővülést jósol 2021-re -, mind pedig a világgazdaságra, amely ellátási hiányokkal és emelkedő árakkal küzd.

A vártnál gyengébb beruházások "jelentős" hatással lehetnek a GDP idei növekedésére - mondta Li-gang Liu, a Citigroup kínai piaccal foglalkozó közgazdásza. Az alacsonyabb beruházások visszavethetik a fejlett gazdaságokból, például Japánból és Németországból származó tőkejavak és berendezések importját, "ami viszont az ő gazdasági fellendülésüket is hátráltathatja" - tette hozzá a bank szakértője.

A kínai ipar jelentős költségnyomást vesz fel az emelkedő nyersanyagárakból - ami tompítja az inflációs hatást a világ többi részén. A bruttó árrések elemzése azt sugallja, hogy még egy darabig ez így is marad: a feldolgozóiparban - ahol a legsúlyosabb a költséghiány - még mindig vannak felhalmozott készletek. Viszont Kína esetében hosszú távon biztos, hogy visszafogja a gazdaságot az, hogy a nyersanyaghiány miatt egyes gyártók nem tudják kihasználni meglévő létesítményeiket, így a bővítésnek nem sok haszna lenne. Márpedig a kínai berendezkedés gyakran épít az infrastrukturális beruházásokon keresztüli növekedésre, ami most fenntartható módon nem kivitelezhető a fejlesztésekkel.

Nyugaton az emberek vásárolnak

Az európai és az amerikai gazdaságok számára megnyugtató lehet, hogy az emberek viselkedése teljesen más a nyugati országokban, mint Kínában: a fogyasztás az elmúlt 12 hónapban - kisebb-nagyobb megszakításokkal - arról szólt, hogy mindenki otthonra vásárolt. Nagyobb lett a kereslet a műszaki cikkekre, többen vettek kerti szerszámokat, vagy éppen drágább élelmiszereket vettek. Részben ugyanis azt a pénzt, amit a szolgáltatásokra - kávézásra, mozira, étteremre stb. - nem tudtak elkölteni, inkább fizikai termékekre szórták el. 

Most viszont az oltási kampányoknak hála otthonából kiszabaduló, nyaralásokra készülő emberek elkezdtek ezekre költeni. Tehát az amerikai vagy az EU-s gazdaságok növekedését erősen megtámasztja a szolgáltató szektor, miközben kevesebb fizikai termékre lesz szükség, amelyek legnagyobb gyártója épp Kína, tehát itt már lefelé fordult az ország gazdaságának tavalyi motorja, az export.

A kínai kis- és középvállalkozások beruházási kedve még a 2018-9-ben látott szintek alatt van, amikor az amerikai-kínai kereskedelmi háborúból eredő bizonytalanságok fékezték a terjeszkedési terveket - derül ki a Standard Chartered Plc. több mint 500 kínai vállalat körében végzett rendszeres felméréséből.

"A keresletet még mindig főként az export támasztja alá, így a hazai vállalatok tisztában vannak azzal, hogy ez nem fenntartható" - mondta Lan Shen, a Standard Chartered kínai ügyekkel foglalkozó közgazdásza a Bloombergnek. 

Támaszt viszont a belföldi lakosság sem menti meg a termelőket: a kínai lakosság még mindig nem költekezik. A kiskereskedelmi forgalom növekedése áprilisban 4,3 százalék volt kétéves átlagban, ami a világjárvány bázishatásait kiszűrve kevesebb mint a felét jelenti a járvány előtti növekedési ütemnek. A kínai gyártók teljes kapacitáskihasználtsága az első negyedévben 77,6 százalékra csökkent az előző háromhavi 78,4 százalékról, és a három éve tartó csökkenő értékesítési volumen után az autóipari ágazatot sújtotta leginkább a túlkapacitás. Ez részben azt eredményezte, hogy Kína feldolgozóipari kapacitáskihasználása csökkent az utolsó negyedévben.

Megásták a saját "sírukat"

A 8,5 százalékos növekedéstől jó eséllyel elmaradó 2021-es kínai bővülés legnagyobb tanulsága az, hogy az állam teljesen rossz irányba indult el a járvány alatt. Peking tavaly az állami tulajdonú vállalatoknak adott utasítást a bővítésre, beruházásaik 2020-ban 5,3 százalékos növekedése az előző évhez képest könnyedén meghaladta a magánberuházások 1 százalékos növekedését. A beruházások fenntartható fellendüléséhez azonban nem az államnak, hanem a piacnak kell bizakodnia.

Carsten Holz, a Hongkongi Tudományos és Technológiai Egyetem kínai beruházási statisztikák szakértője becslése szerint 2015-ben - amikorról az utolsó adatok rendelkezésre állnak - a feldolgozóipari beruházások 87 százalékát a magántulajdonban lévő vállalatok tették ki. Ezek érzékenyebbek az inputköltségekre.

"Van egy világjárvány plusz bizonytalanság a jövőbeli kereskedelemmel kapcsolatban, tekintettel az új amerikai kormányzatra. Egyik sem kedvez a hosszú távú növekedési kilátásokra támaszkodó beruházásoknak" - mondta Holz.

Most sem a jó irányba lépnek

Peking megpróbálta javítani a magán kézben lévő termelőcégek helyzetét azzal, hogy az árupiaci árak fékezése érdekében visszaszorította a spekulációt, és megkönnyítette a bankhitelekhez való hozzáférést.

A kormány azonban folytatja a tavalyi járvány közepette bevezetett fiskális és monetáris ösztönző intézkedések fokozatos visszavonását. Az idei évre viszonylag kevéssé ambiciózus, "6 százalék feletti" növekedési célt tűzött ki, és a Kommunista Párt a múlt hónapban jelezte, hogy a reformokkal a lakásárak és az adósságnövekedés megfékezésére koncentrálnak majd.

"A politikai irányvonal határozottan eltolódott a növekedés támogatásától a pénzügyi szektor kockázatmentesítésének irányába" - mondta Adam Wolfe, a londoni Absolute Stra közgazdásza a Bloombergnek, szerinte a gazdasági növekedést érintő kockázatok lefelé billennek, különösen a tőkeintenzív, építőiparhoz kötődő ágazatok esetében.

Épp a kínai szenvedés viszont azt mutatja, hogy hamarosan visszaeshet az árupiacokról táplált inflációs nyomás.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!