Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jelek szerint a kereskedelmi háború miatt már kellően kiaggódta magát a befektetői társadalom, és közel egy év után új kockázati tényezőt talált a piac, amitől tartani lehet. A Bank of America Merrill Lynch alapkezelői felmérésében ugyanis a válaszadók közül a legtöbben most már a kínai gazdaság nem várt lassulását jelölték meg annak a tényezőnek, ami leginkább fenyegetheti a pénz- és tőkepiacokat.

Az úgynevezett tail riskek listáját tavaly március óta vezette a kereskedelmi háború a 239, összesen 664 milliárd dollár befektetéséért felelős szakértő megkérdezésével készül vizsgálatban.

Az alapkezelők szerint a piacon jelenleg a legzsúfoltabb pozíciónak, tehát a legtöbb befektető által követett stratégiának az európai részvények shortolása tekinthető. Februárban még az idén elég jól hasító feltörekvő piaci eszközök vásárlása volt a legkedveltebbnek tartott pozíció. A felmérést készítő befektetési bank elemzői szerint így most egy igazán kontrariánus pozíció a feltörekvő piacok eladása és az európai részvények vásárlása lehet.

Bár a megkérdezettek által kezelt portfóliókban enyhén csökkent, 0,2 bázisponttal 4,6 százalékra az átlagos készpénzállomány, az még mindig magasnak tekinthető historikus összehasonlításban. Ez elvileg jót tehet a kockázatosabb eszközök árfolyamának.

A befektetők kockázatkerülését mutatja, hogy a részvényeket a befektetők átlagosan mindössze 3 százalékkal súlyozzák felül a portfóliókon belül, ez a legalacsonyabb érték 2016 szeptembere óta. A hedge fundok mindössze 30 százaléka mondta azt, hogy felülsúlyozza a részvényeket, ez pedig 2016 decembere óta a legalacsonyabb érték.

Kitartóan növekszik a gazdasági lassulást várók tábora a befektetők körében, nettó 25 százalékuk számít erre a következő egy évben a februári 25 százalék után. Eközben az infláció növekedését is egyre többen várják ebben az időszakban, már nettó 34 százalék az előző havi 21 százalék után.

Hiába érkezett arra vonatkozó jelzés a Fed részéről, hogy esetleg lassítja a kamatemelések ütemét, sőt szünetet tart abban. A befektetők 55 százaléka még mindig úgy gondolja, a szigorítás folytatódni fog, s csak 38 százalék volt azon a véleményen, hogy elérkezett a kamatemelési ciklus teteje.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!