A Brent nyersolaj decemberi határidős jegyzése 1,17 dollárral, azaz 1,3 százalékkal csökkent, így hordónként 92,33 dolláron állt hétfő 15:00-kor, miután a múlt héten 2 százalékkal emelkedett. Az amerikai West Texas Intermediate nyersolaj decemberi szállításra hordónként 83,65 dolláros áron volt, 1,40 dollárral, vagyis 1,7 százalékkal csökkent – összegezte a Reuters.

A visszaesés fő oka, hogy Kína nyersolajimportja még a tavalyi szinttől is elmaradt, és a koronavírus-kitörések elleni karanténokra épülő járványkezelés miatt a kínai és ipar és szolgáltató szektor teljesítménye is visszaesett. A kínai nyersolajimport szeptemberben 2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, mivel a független finomítók az alacsony haszonkulcsok és a gyenge kereslet közepette visszafogták a kibocsátást.

A kínai állami finomítók azonban 2021 júniusa óta a legmagasabb havi mennyiségre emelték az üzemanyag-exportot, hogy a robusztus exportmarzsokból részesüljenek. A világ legnagyobb nyersolajimportőre a múlt hónapban 40,24 millió tonna kőolajat hozott be, ami körülbelül napi 9,79 millió hordónak (bpd) felel meg. Bár ez az augusztusi 9,5 millió bpd-hez képest emelkedett, de a szállítások elmaradtak az egy évvel korábbi közel 10 millió bpd importtól. Az év első három negyedévében az import összesen 370,4 millió tonna, azaz mintegy 9,9 millió bpd volt, ami 4,3%-kal alacsonyabb a tavalyi év hasonló időszakánál. Ez az első éves csökkenés ebben az időszakban legalább 2014 óta.

Turbulens az olajpiac

Brent ára annak ellenére emelkedett a múlt héten, hogy Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy kibocsátják az amerikai stratégiai kőolajkészletekből fennmaradó 15 millió hordónyi olajat, amely része a májusban megkezdett 180 millió hordós rekordmennyiségű felszabadításnak. Biden hozzátette, hogy a készletek feltöltése akkor lenne a cél, amikor az amerikai nyersolaj hordónként 70 dollár körül lesz.

A Goldman Sachs bank már akkor jelezte, hogy a készletek felszabadítása valószínűleg nem lesz nagy hatással az árakra. Azzal számoltak, hogy legfeljebb 5 dollárnyit faraghat ez a hordónkénti árfolyamból.

Az amerikai energetikai cégek a múlt héten már a második egymást követő héten új olaj- és földgázfúrótornyokat helyeztek üzembe, mivel a viszonylag magas olajárak arra ösztönzik a cégeket, hogy növeljék kitermelésüket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!