A válságok idején biztos menedéknek számító japán jen és arany iránti kereslet csökkent kedd reggel, ami általában kedvez a kínai és más ázsiai devizáknak - írta az MTI.

Kedden erősítette a jüan árfolyamát Kína központi bankja, amely 6,969 jüan/dollárban szabta meg a középárfolyamot a piacok nyitása előtt. Ez 0,04 százalékkal, 28 pippel erősebb az előző napi 6,9718 jüan/dollárnál.

A Kínán belüli (onshore) piacon az azonnali jegyzésekben 6,9690 jüanon indult a dollárral való kereskedés, és délután a 6,94-es szint alá is benézett az árfolyam, amely rövid időre a 200 napos mozgóátlag fölé erősödött. Félidőben 6,9543, záráskor pedig 6,9376 jüanon forgott a dollár, tavaly július vége óta a legerősebb szinten.

A Kínán kívüli (offshore) piacon kedden félidőben 6,9515 jüanon állt a dollár jegyzése, és délután december közepe óta először a 6,94-es szint alá csúszott a keresztárfolyam.

Elemzők szerint a jüan árfolyamában még nem alakult ki egyértelmű irány. A befektetők továbbra is aggodalommal várják, hogy konkrétabb részleteket közöljenek a decemberben tető alá hozott amerikai-kínai kereskedelmi megállapodásról, amelyet a tervek szerint január 15-én írnak alá Washingtonban.

Az azonnali jegyzésekben a geopolitikai feszültségek enyhülése mellett az is támogatta a jüan erősödését, hogy a határidős piacokon nőtt a jüan iránti kereslet. Elemzők fontosnak nevezték, hogy enyhültek a kínai fizetőeszköz egyszeri meredek leértékelésétől való félelmek, amelyek tavaly alakultak ki a 7 jüan/dolláros lélektani küszöb áttörése után. A kínai jegybank 3 milliárd dollárt meghaladó devizatartaléka is segít a külföldi befektetők bizalmát fenntartani a jüanban denominált eszközök iránt.

A kereskedelmi kilátások javulása, az újabb kínai gazdaságélénkítő intézkedések és közel-keleti feszültség enyhülése rég látott csúcsokra repítették a legfontosabb kínai tőzsdeindexeket.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite (SSEC) 0,69 százalékkal, 3104,80 pontra emelkedett, ami tavaly április 25. óta a legmagasabb érték. A Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe pedig 0,75 százalékkal, 4160,23 pontra kúszott fel, ami 2018. február 5. óta a legmagasabb záróérték.

A kisebbik, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 1,22 százalékkal, 10 829,04 pontra, 2018 áprilisi szintre, a fejlett technológiai vállalatok részvényeit követő ChiNext-index pedig 1,62 százalékkal, 2219,16 pontra, 2018 májusi szintre emelkedett kedden.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!