A kínai értékpapír felügyelet harcot indított az olyan brókercégek ellen, amelyek a feng-shui és egyéb a kínai hagyományokra alapuló eszközökkel készítette elemzéseket adnak ügyfeleiknek a pénzügyi számítások helyett - írja a helyi állami médiára hivatkozva a Reuters.

A Kínai Értékpapír Szabályozási Bizottság e szerint zéró toleranciát hirdetett az úgynevezett "illegális viselkedéssel" szemben az értékpapírpiacon és már meg is büntetett néhány brókercéget, amelyek befektetéseket elemeztek, előrejeleztek, vagy olyan befektetési tanácsokat adtak ügyfeleknek, amelyeket a feng-shui-ra, illetve az annak részét képező mennyei áramlatokra és földi ágakra alapoztak, vagy például a Yin és a Yangra, vagy az öt elem törvényszerűségeire.

A hivatalos, Kínai Értékpapír Újság több részletet nem árult el, mint ahogy a megbüntetett brókercégek nevét sem. Néhány kínai brókercég, mint például a Guosheng Securities és az Essence Securities tavaly már kapott figyelmeztető levelet a felügyelettől, miután feng-shuira alapozott befektetési stratégiákat tartalmazó elemzéseket jelentettek meg, amelyek meglehetősen nagy port kavartak a kínai tőzsdén.

A hírügynökség szerint az, hogy a felügyelet most fellép az ilyen típusú befektetési tanácsadással összefüggésbe hozható azzal is, hogy a kínai tőzsdén idén jelentősen megnőtt a volatilitás, s a koronavírus miatti újabb lezárások, valamint az Ukrajna elleni orosz agresszió nyomán már túl van idén is egy 20 százalékos esésen a Sanghai Composite Index.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!