Kína dollárt adott el, hogy megtámassza a jüan árfolyamát

A kínai jegybank minden jel szerint interveniált a devizapiacon, állami tulajdonban lévő bankokon keresztül amerikai dollárt adott el, hogy a 6,43-as szint alatt tartsa a kínai nemzeti valuta, a jüan gyengülő árfolyamát - mondták el devizapiaci kereskedők szerdán a Reuters hírügynökségnek.
MTI-Eco, 2015. augusztus 12. szerda, 11:45
Fotó: Reuters

A kínai központi bank kedden csaknem 1,9 százalékkal, majd szerdán újabb 1,6 százalékkal alacsonyabban állapította meg a jüan dollárral szembeni középárfolyamát - ezzel lényegében leértékelte a jüant. A lépés eredményeként szerdán négyéves mélypontra süllyedt a jüan árfolyama a dollárral szemben. A kereskedés végén nem egészen 6,39 jüan ért egy dollárt a hétfő reggeli 6,11 után.

A leértékelés eredményeként a kínai termékek versenyképesebbek lesznek a világpiacon, vagyis javulhat a kínai export teljesítménye.

A hét végén megjelent adat szerint júliusban 8,3 százalékkal zuhant a kelet-ázsiai óriás kivitele. Ha ez a trend folytatódik, veszélybe kerülhet a kínai hazai össztermék (GDP) idei évre kitűzött, 7 százalékos növekedése. Megfigyelők szerint elsősorban ezért avatkozott közbe a pekingi vezetés, és rendelte el a jüan leértékelését.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK