Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mintegy 20 százalékkal esett a ma reggeli kereskedésben a legnépszerűbb kriptodeviza, a bitcoin árfolyama. Az eladási hullámot a Wall Street Journal a kínai és a dél-koreai hatóságok számlájára írta. Az elmúlt napokban ugyanis mindkét ázsiai ország kormányzata részéről olyan nyilatkozatok láttak napvilágot, amelyek szerint jelentősen növelnék a kriptodevizák kereskedése felett a kormányzati kontrollt.

A bitcoin árfolyama december eleje óta első ízben csökkent 12 000 dollár alá, a mostani eséssel már 40 százalékot is meghaladja az árfolyam csökkenése a 20 ezer dollár közelében beállított csúcsa óta.

Kínában a Bloomberg szerint már tavaly óta be vannak tiltva a kriptodeviza tőzsdék, azonban az alternatív kereskedési platformok felé komoly aktivitás növekedést észleltek a hatóságok. Ezért arra készülnek, hogy blokkolják a belföldiek hozzáférését a hazai és a nemzetközi platformokhoz, amelyek lehetővé teszik a kriptodevizák centralizált kereskedését. Ezen felül szigorúbban lépnek majd fel a centralizált kereskedést kiszolgáló kereskedési és elszámolási tevékenységet nyújtó magánszemélyekkel és cégekkel szemben. Ugyanakkor a kisebb léptékű, egymás közti fizetési tranzakciókat még nem célozzák az intézkedések - írja a hírügynökség anonim forrásokra hivatkozva. Kínában működtek tavalyig egyébként a legnagyobb forgalmú bitcoin tőzsdék, azonban a hatóságok szigorú fellépése nyomán a Bloomberg szerint a kereskedés súlya azóta fokozatosan más országokba helyeződött.

Az sem újdonság, hogy a dél-koreai kormányzat is komolyan aggódik a kriptodeviza láz miatt. Már tavaly december végén voltak olyan hivatalos megnyilatkozások, amelyek a kriptodeviza kereskedés szigorítását vetítették előre. Első körben az anonim számlákról történő kereskedést tervezték betiltani, s lehetővé kívánták tenni, hogy szükség esetén azonnal leállítsák a bitcoin tőzsdék működését.

A mostani fejlemény, hogy a dél-koreai pénzügyminiszter egy rádióinterjúban kijelentette: a kriptodeviza tőzsdék leállítását még mindig lehetségesnek tartják. Ugyanakkor hozzátette, hogy ilyen radikális lépést előbb a minisztériumok közötti komoly egyeztetés kell megelőzzön. Mint mondta, irracionális spekuláció folyik jelenleg a piacon és ahhoz, hogy ezt kordában tartsák, racionális szabályozás szükséges.

A pénzügyminiszter világossá tette, hogy valóban a kriptodevizákkal való kereskedés betiltásán gondolkodnak. márpedig Dél-Korea a harmadik legnagyobb piac - mondta Neil Wilson a londoni ETX Capital vezető piaci elemzője a hírügynökségnek. Ezek rossz hírek, amelyek erősítik a kínai bitcoin bányák bezárásáról szóló negatív hírfolyamot - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!