Vegyes képet mutattak a kereskedés végén, de többnyire gyengültek a jelentősebb európai tőzsdeindexek hétfőn. A befektetők ezúttal kivételesen nem elsősorban az olasz politikai patthelyzet miatt bizonytalan európai és eurózónás kilátások, hanem inkább az ázsiai és amerikai fejlemények miatt aggódhattak. Ezzel együtt, az egyre inkább egy újabb, előrehozott választást ígérő olaszországi események hatása megmutatkozott a helyi börzén, az FTSE MIB jócskán alulteljesítette Európát. A kínai kormány ingatlanpiaci intézkedései elsősorban a bánya-, illetve nyersanyagipari papírokat viselték meg, így például a Rio Tinto, a BHP Billiton és az Anglo American is a nagy vesztesek között volt, igaz, utóbbit egy leminősítés is megviselte. Mindez nem meglepő, hiszen Peking egyebek mellett adóemeléssel hűtené a piacot. (A sanghaji kompozit index másfél éve nem látott, közel négyszázalékos mínuszban zárt.) A gyógyszergyártók ugyanakkor fölülteljesítettek, köszönhetően részben egy, a szektort érintő felminősítésnek. A HSBC, a Metro, a Lloyds Bank és a Belgacom árfolyamát a kedvezőtlen gyorsjelentés húzta le, míg a France Télécomot szintén egy felminősítés emelte.

Az Egyesült Államokban is zömmel lefelé tartottak az irányadó indexek, az ipari, nyersanyag- és energiacégek vezetésével. A WTI nyersolaj irányadó árfolyama pedig ismét 90 dollár alá süllyedt, míg az arany hajszálnyi drágulással 1575 dollár körül forgott. A gyengülést vélhetően már kevésbé motiválták az amerikai költségvetési tárgyalások múlt heti kudarca, és a pénteken életbe lépett költségvetési megszorítások. Piaci vélemények szerint ugyanis az automatikus kiadáscsökkenéseket a korábban vártnál kevésbé szenvedi majd az amerikai gazdaság, és akár már a második negyedévben felválthatja egy kompromisszumos csomag.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!