Miközben Kína felfüggesztette több amerikai termékkörre kivetett védővámjait a várható újabb tárgyalási kör előtt, a lényeges kérdésekben nem enged. A felsorolt 16 termékcsoportból látványosan hiányzik a szója, ami kulcsfontosságú lehet gazdasági és politikai szempontból is.

Kína két évtizednyi tárgyalássorozatot követően megnyitná piacát Argentína előtt, ami eddig elképzelhetetlennek tűnt, mivel a dél-amerikai országok a szóját rendszerint már eleve feldolgozott formában exportálják. Az ázsiai ország a nyers terméket preferálja, hogy ezzel a saját feldolgozóit védje, azonban ezt is felülírja a kereskedelmi háború.

Az USA által kivetett védővámokra adott válaszlépések közül eddig éppen a szójaexport megvámolása bizonyult a legizgalmasabbnak. A szójatermesztés az USA több olyan államban kiemelten fontos gazdasági terület, ahol Donald Trump elnöknek csak kis előnye van - mondta Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője. Ha a farmerek a saját bőrükön is megérzik a kereskedelmi háborút, akkor megnő az esélye, hogy Trump kihívójára fognak a 2020-as elnökválasztáskor szavazni.

Logikus, hogy erről az eszközről nem mond le a kínai oldal. Amúgy is tartja magát a nézet, hogy Peking kivárásra játszik, és Trump utódjával rendezné a kereskedelmi kérdéseket a választásokat követően.

Közben a jüan is gyengült, a mostani 7,1-ről év végéig akár 7,3-ig gyengülhet a dollárral szemben. Mivel Kína komoly árfolyamkontrollt tart érvényben, az USA az eddigi gyengülés miatt manipulációval vádaskodott, amit tagadtak. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a kínai fizetőeszköz gyengülése összhangban van a kereskedelmi háború hatásával, de a szervezet nem foglalt állást abban, hogy a mozgást szándékos ráhatás eredményezné.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!