Immár három éve nem látott emelkedéssel készülnek hétfőn zárni a kínai részvények, miután pénteken az ország vezető pénzügyi szervei összehangolt bejelentéseket tettek. A kínai jegybank, a bank- és biztosításfelügyelet és az értékpapír-felügyelet vezetői is arra hívták fel a figyelmet az állami médiában megjelent nyilatkozataikban, hogy a kínai részvénypiac elmúlt hónapokban bemutatott esése egyáltalán nem tükrözi az ország gazdasági helyzetét és összehangolt lépésekre készülnek a tőzsde és a gazdaság támogatására - írja összefoglalójában a Financial Times.

A nyilatkozatok vélhetően a további piaci áresést voltak hivatottak megelőzni. Azután láttak ugyanis napvilágot, hogy kiderült: a kínai gazdaság növekedése a várt 6,6 százalék helyett 6,5 százalék lett az idei harmadik negyedévben. A bejelentések szerint a kínai jegybank továbbra is kész elegendő mennyiségű többlet likviditással ellátni az ország bankrendszerét, s a hét végén további bejelentések érkeztek, amelyek szerint a személyi jövedelemadó kiszámításánál is könnyítésekre készül a kormány.

Nem ez az első ilyen típusú bejelentés a kínai vezetéstől, amelynek egyre kellemetlenebbé válik a tőzsde mélyrepülése. A folyamat már évek óta tart, s amelynek újabb lefelé tartó trendjét a Donald Trump amerikai elnök által januárban elindított kereskedelmi háború szítja. Július végén a kínai Államtanács ülésén például hatalmas fiskális és monetáris ösztönzőcsomagról döntöttek, s a jegybank akkor a hangulatot javítandó egy nappal alatt annyi likviditást pumpált az ország bankrendszerébe, mint előtte soha.

Más fronton is harcolnak a romló hangulat ellen: a kínai hatóságok korábban olyan direktívát küldtek ki a belföldi sajtóorgánumoknak, amely szerint fokozott óvatossággal kell bánni a gazdaság helyzetével foglalkozó témákkal. Eszerint "nem szerencsés" az ország kedvezőtlen gazdasági helyzetéről szóló tudósítások közlése és az ilyen szellemben íródott kommenteket is el kell távolítani az online felületekről.

Hétfőn a Shanghai Composite Index, a vezető kínai "szárazföldi" (tehát nem hongkongi) részvényeket tömörítő mutató 4 százalékos emelkedéssel zárt, ez 3 éve nem látott mértékű drágulás egy nap alatt. Ugyanakkor a szakértők figyelmeztetnek arra, hogy semmi sem garantálja, a fellendülés tartós lesz. Egyrészt az ilyen nagy emelkedések törvényszerűek egy hosszabb lefelé tartó trendben is (azaz felpattan a döglött macska), másrészt az index január végéhez képest még így is mintegy 30 százalékos veszteséget mutat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!