BUX
41002

Kína megjelenhet a magyar állampapírpiacon

A jelenlegi 15 elsődleges állampapír forgalmazó mellé a Bank of China is bekerülhet - jelezte a lehetőséget a Bloombergnek tegnap adott interjúban Pleschinger Gyula, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója.

portfolio.hu, 2011. augusztus 30. kedd, 12:19

Pleschinger tájékoztatása szerint már folytattak tárgyalásokat a pekingi székhelyű pénzintézettel és megjegyezte: "ha Kína vásárol, akkor azt piaci alapon teszi majd".

Mint ismert, a kínai kormányfő két hónappal ezelőtti látogatása alkalmával jelezte, hogy az ázsiai ország vásárol majd valamennyi magyar állampapírt. Ekkor Orbán Viktor kormányfő azt mondta, hogy a kínai jelzés hatására biztosítottnak érzi Magyarország közép távú piaci alapú adósságfinanszírozásának kérdését.

A közelmúltban a lendületes állampapír-piaci hozamcsökkenés idején felmerült, hogy Kína esetleg már belevett a magyar piacba, de az ÁKK-tól kapott információink szerint nem ez volt a háttérben.

A legfrissebb adatok alapján egyébként történelmi csúcsra, 3800 milliárd forint fölé ugrott a külföldi befektetők magyar állampapír állománya.

Pleschinger mostani jelzése szerint, amennyiben a Bank of China elsődleges forgalmazó lenne, akkor az segítene abban, hogy a kínai befektetők meg tudjanak jelenni a magyar állampapírpiacon.

A magyar állam nemcsak Ázsia felé erősíti befektetői kapcsolatait, hanem a Közel-Kelet felé is. Amint a napokban kiderült: Orbán Viktor és küldöttsége Szaúd-Arábiába is ellátogat a közeljövőben. Az ÁKK vezérigazgatójának elmondása szerint Magyarország az állampapírpiac befektetői bázisának szélesítése során megcélozza a nagy állami befektetési alapokat is.

A befektetői bázis szélesítése már hosszabb ideje fókusza az ÁKK-nak, a magánnyugdíjpénztári átalakítások miatt nagyon megugrott külföldi piaci részesedés miatt pedig még inkább indokolt is lehet