Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Bond Connect mechanizmuson keresztül minősített külföldi befektetők - szuverén alapok, kereskedelmi bankok, biztosítók, befektetési alapok és brókercégek - könnyebben vásárolhatnak meg jüanban denominált, az állam vagy vállalatok által kibocsátott és a belső (onshore) piacon forgó kötvényeket hongkongi értékpapír-kereskedők segítségével - írja az MTI. Ezzel a lépéssel a pekingi kormány folytatja azon ígéretének megvalósítását, hogy liberalizálja és megerősíti Kína tőkepiacát.

A kínai központi bank és a hongkongi monetáris hatóság által májusban jóváhagyott program egyelőre csak "északi" irányban működik, azaz külföldi befektetők vásárolhatnak és adhatnak el kínai kötvényeket hongkongi brókereken keresztül úgy, hogy nincs kereskedelmi számlájuk a szárazföldi Kínában. Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor nyílik meg a déli irány, azaz mikor válik lehetségessé, hogy kínai befektetők kereskedjenek a belső piacon forgó kötvényekkel Hongkongon keresztül.

A kínai belföldi bankközi kötvénypiac a világ harmadik legnagyobb piaca, amelyen 9400 milliárd dollár értékben forognak kötvények. Ennek mindössze 1,5 százaléka áll külföldi befektetők tulajdonában, miközben a nemzetközi normák szerint egy hazai kötvénypiacon a külföldi befektetők részesedése általában 10 százalék körül mozog.

A Goldman Sachs, New York-i székhelyű vezető globális befektetési bank elemzői úgy becsülik, hogy a következő tíz évben több mint ezer milliárd dollár pótlólagos tőke érkezhet a kínai belső kötvénypiacra.

A hétfő kereskedés első 22 perce alatt nagyjából 320 millió dollár értékben vásároltak külföldi befektetők a kínai belső piacon forgó kötvényekből. Az első vásárlók között volt a HSBC brit multinacionális banki és pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó holdingtársaság.

A kínai hatóságok fokozatosan csökkentik a külföldi befektetőket sújtó korlátozásokat. A részvénypiacokat már félig megnyitották: 2014-ban a sanghaji, 2016-ban pedig a sencseni tőzsdék rendszereit kapcsolták össze a hongkongi tőzsde rendszerével, amivel lehetővé tették a kétirányú kereskedést. A tőzsdék összekapcsolásának az volt a legnagyobb eredménye, hogy külföldi befektetők könnyebben hozzáférhetnek a kínai belső piachoz - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!