Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mintegy 20 százalékkal bővülhet 2017-ig a kínai aranykereslet az egyre vagyonosabb kínai háztartások befektetések iránti keresletének köszönhetően - áll az Arany Világtanács  (WGC) ma közzétett előrejelzésében. A WGC jelentése szerint Kína tavaly vált a világ legnagyobb aranyfogyasztójává, megelőzve Indiát. Az előrejelzés szerint az aranyékszerek, érmék és aranyrudak iránti kereslet 2017-re elérheti éves szinten az 1350 tonnát. A kínai aranykereslet tavaly 1132 tonnát tett ki - tudósított az AFP hírügynökség.

Az arany árfolyama tavaly mintegy harmadával csökkent annak eredményeként, hogy a befektetők érdeklődése csökkent a biztonságos menedéknek tekintett nemesfém iránt, s inkább a részvényeket és más kockázatosabb eszközöket részesítették előnyben befektetéseik során. A csökkenő áraknak köszönhetően azonban jelentősen megélénkült a fizikai arany iránti kereslet, elsősorban Ázsiában és a közel-keleti országokban. Az ékszerek formájában értékesített arany mennyisége tavaly 16 éves csúcsára emelkedett - áll a WGC elemzésében.

Az arany árfolyama dollárban
Kép: Alfatrader


A kínai kereslet növekedése elsősorban az egyre vagyonosodó középosztály által támasztott befektetési célú keresletnek volt köszönhető, amelyet az is fűtött, hogy a kínaiak sok más befektetéssel kapcsoltban korlátozásokkal kell szembesülniük. Ugyanakkor a WGC elemzése szerint a kínai aranykeresletre negatívan hathat, ha a kínai gazdaságban a vártnál nagyobb mértékű lassulás következne be.

A kínai gazdaságnak komoly kihívásokkal kell szembenéznie, miközben az alapvetően exportvezérelt növekedésről egy jóval kiegyensúlyozottabb, a belső fogyasztás által nagyobb mértékben vezérelt modellre tér át - áll a jelentésben. Az átalakulás jelentette kockázatokat ugyan nem szabad lebecsülni, azonban ennek során a belső fogyasztás várhatóan növekedni fog, s ez jótékony hatással lesz az ékszeriparra is.

A jelentés egyik szerzője, Alistair Hewitt felhívja a figyelmet, hogy a 2013-at megelőző tíz évben a kínai aranykereslet a triplájára nőtt. Szerinte a trend folytatódására lehet számítani, ha figyelembe vesszük az ország kulturális hagyományait, a növekvő kereseteket és a szabályozói környezetet.

A kínai emberek vagyona nő, több pénzük van, amit ékszerekre és befektetésekre költhetnek. Sokak számára az arany jelenti a legszimpatikusabb befektetési formát, figyelembe véve a részvénypiac volatilitását, az ingatlanpiac túlértékeltségét és az alacsony kamatokat - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!