BUX
39006

Kína tartja magát, Ázsia vöröslött

A mérsékelten mínuszos nyitást követően lejtmenetbe kapcsoltak a főbb amerikai indexek, majd a napi mélypontokról visszakapaszkodtak és 0,1 százalék körüli eséssel zártak. Ennek megfelelően az ázsiai tőzsdék többsége mínuszban tartózkodik, emelkedni csak a kínai tőzsde tudott az elmúlt napok esése után.

portfolio.hu, 2011. január 21. péntek, 09:31

Annak ellenére teljesítenek rosszul az ázsiai indexek, hogy tegnap a várakozásokat meghaladó negyedéves számokat tett közzé a Google, így a zárás utáni kereskedésben 1,3 százalékkal emelkedtek a társaság részvényei. Az egy részvényre jutó eredmény 8,75 dolláros lett, ami meghaladja a 8,06 dolláros várakozást. Emellett a társaság bejelentette, hogy a Google társalapítója Larry Page áprilistól átveszi a vezérigazgatói posztot.

A kínai tőzsde a csütörtöki esést követően a mai napon felülteljesíti az ázsiai indexeket, 1 százalék fölötti emelkedéssel állnak nem sokkal zárás előtt. Esik viszont a hongkongi és a japán index, előbbi 0,4 százalékkal tartózkodik lejjebb, míg utóbbi közel 1,5 százalékkal zárta a pénteki kereskedést. Nem teljesítettek jól a bányatársaságok a mai napon, japánban a Sumitomo Metal Mining, míg Ausztráliában a BHP Billiton és a Rio Tinto társaságok részvényei estek 1%-ot meghaladó mértékben. A részvényeket, a további kínai monetáris szigorítás miatt zuhanó nyersanyagárak miatt adják a befektetők. Az amerikai olajtartalékok emelkedése és az olajár esése nem tett jót az energiaipari cégeknek, Japánban, Ausztráliában és Új-Zélandon is 1 százalék körül estek az olajcégek részvényei.