Erősen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn: egy órával a kereskedés kezdete után a londoni FTSE 100 indexe 126 pontos, azaz 2,9 százalékos emelkedést, a frankfurti DAX30 mutatója pedig 173 pontos, azaz 3,5 százalékos növekedést mutatott. A befektetők vásárlási kedvét Kínának az a vasárnapi bejelentése hozta meg, hogy 2010-ig közel 600 milliárd dollárt fordít a hazai kereslet élénkítésére. A kínai tervre jelentősen drágultak a nyersanyagárak és ennek a hatására 8-10 százalékkal nőtt a bányaipari papírok árfolyama. A kőolaj drágulása miatt pedig 3,5-4,2 százalékkal erősödtek az olajipari részvények. A kedvező hangulatot egyébként jól mutatja, hogy a német tőzsdén a vezető papírok közül csak az Allianz árfolyam csökkent. Csökkent viszont a spanyol Santander árfolyama, miután a bank bejelentette, hogy 7,2 milliárd euró tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátással. A cég 1,6 milliárd új részvényt értékesít 4,5 eurós árfolyamon, a tőkeemelésben a cég jelenlegi részvényesei vehetnek részt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!