Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hangcsoui székhelyű vállalat kedden közzétett jelentése szerint éves összehasonlításban 34 százalékkal 205,740 milliárd jüanra (31,832 milliárd dollár) növelte bevételeit üzleti évének június 30-án végződő első negyedévében.

Az adózás utáni nyereség 42,835 milliárd jüan (6,634 milliárd dollár) volt ugyanebben az időszakban, míg egyszeri tételek nélkül számolva éves bázison 10 százalékkal 43,441 milliárd jüanra (6,728 milliárd dollár) emelkedett.

A bevétel nagy része továbbra is Kínából jön

Az egy amerikai letéti részvényre (ADS) jutó, egyszeri tételek nélkül számított nyeresége 16,60 jüan (2,57 dollár) lett, ami éves összehasonlításban 12 százalékos bővülés.

Daniel Zhang, az Alibaba csoport elnök-vezérigazgatója a közleményben kiemelte: az Alibaba szolgáltatásai éves aktív felhasználóinak száma világszerte elérte az 1,18 milliárdot a júniussal záruló negyedévben, vagyis 45 millióval bővült az előző negyedévhez képest. A felhasználók több mint kétharmada kínai illetőségű volt.

A felhőszolgáltatásokból származó bevétel éves összehasonlításban 29 százalékkal 16,05 milliárd jüanra (2,49 milliárd dollár) nőtt.

Az Alibaba csoport bevételének zöme, 66 százaléka továbbra is a kínai internetes kiskereskedelemből származik. Ezen a területen a verseny folyamatosan élesedik, a kisebb vetélytársak, köztük a JD.com és a Pinduoduo is egyre népszerűbbek.

Egyre csak szigorítanak

A kínai hatóságok mindazonáltal egyre szigorítják a korábban engedékeny szabályok között fejlődő szektor működését. Áprilisban az Alibabát rekordösszegű - 18,2 milliárd jüanos (2,8 milliárd dollár) - büntetéssel sújtotta a kínai piacfelügyelet, amiért a vállalat a versenyszabályokat megsértve visszaélt monopolhelyzetével.

Tavaly év végén pedig az Alibaba pénzügyi ágának, az Ant Groupnak a sanghaji tőzsdén tervezett, 37 milliárd dolláros első tőzsdei kibocsátását akadályozták meg a kínai hatóságok az utolsó pillanatban.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!