Kínai arany, ami fénylik

Idén megdőlhet Dél-Afrika száz éve álló trónja, amit a világ legnagyobb aranykitermelőjeként tudhatott magáénak. Az új trónkövetelő pedig nem más, mint Kína.
NAPI Online, 2007. szeptember 13. csütörtök, 13:09
Fotó:

A londoni GFMS Ltd. kutatása szerint a dél-afrikai termelés az év első hat hónapjában 7 százalékkal, 134 tonnára csökkent, míg Kína 18 százalékkal növelte kitermelését, elérve ezzel a 129 tonna felszínre hozott aranyat az első félév során. Az ázsiai ország ezzel kiszorította az Egyesült Államokat a második legnagyobb aranykitermelő posztjáról. A Dél-Afrikai Köztársaság 1905 óta tartó arany kitermelési dominanciája 2002 óta megtörni látszik annak hatására, hogy az elöregedő bányákban már több mint 3 kilométer alá kell ásni a nemesfémért.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK