A hongkongi értéktőzsde bejelentése szerint 15 napon belül elküldi ajánlatát a világ legnagyobb fémtőzsde, a London Metal Exhange tulajdonosainak vételi ajánlatáról. A kínált vételár  részvényenként 107,6 font, ami az LME egészét 1,39 milliárd fontra, azaz  2,15 milliárd dollárra értékeli. A tervek szerint az LME részvényesei még július előtt közgyűlést tartanak az ajánlattal kapcsolatban. HA létrejön a tranzakció, az a hongkongi tőzsde részéről az első tengerentúli akvizíció lesz - írja a Bloomberg. A Hong Kong Exchanges számára a vétel stratégiai fontosságú, így sikerülhet megvetnie a lábát Kínán kívül is és tevékenységét kiegészítheti az árupiaci termékekkel való kereskedéssel is, ami a cég vezetősége szerint égetően sürgős lépés az üzleti tevékenység szempontjából.

A tranzakció után a hongkongi tulajdonosok segíthetnek az LME számára a kínai terjeszkedésben, amely fontos lehet a társaság számára, hiszen a világ legnagyobb fémfelhasználó országáról van szó. A Hong Kong Exchanges segítségével könnyebben elérhetővé válhatnak az LME számára a szárazföldi kínai területek - írta egy májusi elemzésében a hongkongi tőzsde tulajdonosai között is megtalálható JPMorgan.

A Hong Kong Exchanges részvényeinek árfolyama 9,4 százalékkal csökkent az idén, a társaság piaci kapitalizációja jelenleg 15,6 milliárd dollárt tesz ki. Az első negyedévben nyeresége 7 százalékkal csökkent a jegyzési díjak csökkenésével párhuzamosan. Jelentősen csökkent az elmúlt időszakban a piacon végrehajtott első nyilvános kibocsátások  értéke is,  az első negyedévben 3,2 milliárd dollárra rúgtak a tavalyi év hasonló periódusában elért 9,8 milliárd dollárral szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!