Kínai meglepetés repítette a piacokat

Jelentős emelkedéssel zártak pénteken a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók a váratlan kínai kamatcsökkentésnek köszönhetően. Utóbbi az amerikai börzéket sem hagyta hidegen, de a tengerentúlon besegítettek még vállalati eredmények is.
Napi.hu, 2015. október 23. péntek, 19:59
Fotó: Reuters

Az FTSE-100 1,1, a DAX 2,9, a CAC-40 2,5 százalékos nyereségben zárt, a Stoxx Europe 600 indexe 1,9 százalékot ugrott pénteken. A periféria sem maradt ki a jóból: a madridi IBEX-35 1,1, a milánói FTSE MIB 0,5 százalékot nyert.

Az európai és amerikai tőzsdék jó hangulata és erőteljes teljesítménye leginkább a kínai jegybanknak volt köszönhető, amely a gazdaság élénkítése reményében váratlanul csökkentette az alapkamatot és a nagybankok kötelező tartalékrátáját.

A kínai jegybank döntése az amerikai piacokat sem hagyta hidegen, de a tengerentúlon még vállalati eredmények (Amazon, Alphabet - azaz a volt Google - és a Microsoft) is segítették a tőzsdeindexeket. Az európai tőzsdék zárásakor New Yorkban a harminc vezető iparvállalat Dow Jones indexe több mint 100 pontos emelkedésben volt, azaz 0,9 százalékkal járt az előző napi záróértéke felett. Az S&P 500 1,1, a Nasdaq 2,3 százalékos pluszban járt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK