Novemberben tervezik eladni a Rosznyefty orosz olajipari konszern kisebbségi állami tulajdonrészét - jelentette be csütörtökön az orosz gazdaságfejlesztési miniszter. Alekszej Uljukajev azt mondta, hogy a Rosznyefty 19,5 százalékát értékesítik. A miniszter megfogalmazása szerint a sajtóban megjelent 11 milliárd dolláros eladási árról szóló értesülések "közel állnak a valósághoz".

A Rosznyefty a kitermelés alapján a világ legnagyobb, tőzsdén jegyzett olajipari cége. A brit BP nem egészen 20 százalékos tulajdonos a vállalatban.

Kína már áprilisban jelezte, hogy érdekelné az üzlet. Csütörtökön a TASZSZ orosz hírügynökség azt közölte, hogy egyedül a CNPC kínai állami gázipari cég jelzett konkrét érdeklődést a felajánlott Rosznyefty-részesedés iránt. A kínai cégnek már van egy minimális részesedése az orosz vállalatban.

A CNPC igazgatótanácsának az elnöke a részesedésnövelés minimális feltételeként azt szabta meg, hogy a kínai cég képviselői bekerülhessenek a Rosznyefty igazgatótanácsába - áll a TASZSZ jelentésében.

Vlagyimir Putyin orosz államfő januárban jelentette be, hogy eladnak az olajipari Rosznyefty és Basnyefty cégben, a VTB bankban, az Alrosa gyémánttermelő, továbbá a Szovkomflot kereskedelmi hajózási cégben lévő állami részesedéseket.

Az orosz kormány azért kénytelen eladni állami részesedéseket, mert a kőolaj áresése miatt megcsappant a költségvetés bevétele, emiatt csökkenteni kellett a kiadásokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!