Összesen legalább 1,3 milliárd dollárt értékben adnak el részvényeket az Egyesült Államokban a kínai ZTO Express, ezzel az idei legnagyobb értékű kibocsátást hajthatja végre a társaság a Wall Street-en - írja a Wall Street Journal. Ha a túljegyzési opciókat is lehívják, akkor az összeg 1,5 milliárd dollárra emelkedhet.

Persze ez az összeg nagyságrendekkel elmarad a az Alibaba 2014-es debütálásakor beszedett 25 milliárd dollártól, azonban idén így is a legnagyobb kibocsátásnak ígérkezik, s előbbi részvényeladása óta szintén a legnagyobb kínai kibocsátás az Egyesült Államokban. A cég azt ígéri a potenciális részvényvásárlóknak, hogy így beszállhatnak a dinamikusan bővülő kínai online kereskedelmi piacra, mivel legnagyobb ügyfelei az Alibaba és a másik online kereskedelmi óriás, a JD.com. A cég részvényeit a kibocsátást követően bevezetik a New York Stock Exchange-re is.

A kínai logisztikai piac tapasztalt szereplői által 2009-ben alapított ZTE a lap szerint egy 3300 teherautóból álló flottát üzemeltet Kínában, megbízásainak 75 százalékát az Alibaba számára teljesíti. Ez persze kockázatokat is hordoz magában.

A kínai online kiskereskedelmi forgalom tavaly 609 milliárd dollárra rúgott, ez hatalmas növekedés az előző évi 342 milliárd dollárhoz képest is - derül ki a kibocsátási tájékoztatóból. Az iReasaerch Consulting Group számításai szerint ez 2020-ig 1500 milliárd dollárra nőhet. A ZTO tavaly 1,5 milliárd jüanos (azaz 223 millió dolláros) üzemi eredményt ért el, ami 50 százalékos növekedés 2014-hez képest, üzemi marzsa 25,1 százalékra emelkedett 15,4 százalékról.

A kínai expressz kiszállítások piacán részesedése 14,3 százalék, ilyen nagyságú részesdése rajta kívül még három szereplőnek van.

A WSJ szerint a cég azért döntött az amerikai kibocsátás és tőzsdei bevezetés mellett, mert nem akart csatlakozni ahhoz az immár 800 kínai céghez, amelyek jelenleg is a részvény kibocsátásuk és tőzsdei bevezetésük engedélyezésére várnak Kínában.

A ZTO közlése szerint a kibocsátás során beszedett friss tőkéből elsősorban telkeket, raktárakat, üzemeket vásárolnának, növelnék a cég szűkös kapacitásait. A fennmaradó összegből tovább bővítenék a társaság gépjárműparkját, fejlesztenék informatikai rendszerét és akár felvásárlásokat is végrehajtanának.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!