A kínai HNA csoport közel megduplázta, s ezzel 9,92 százalékosra növelte részesedését a német Deutsche Bankban - derül ki a tegnap délután közzétett rendkívüli bejelentésből a Reuters tudósítása szerint. A kínaiak részvénycsomagjának jelenlegi piaci értéke eléri a 3,4 milliárd eurót, a HNA Group először februárban tűnt fel a német nagybank legnagyobb tulajdonosai között.

A HNA ezzel a Deutscha Bank legnagyobb részvényesévé vált, korábban a katari uralkodócsalád kezében összpontosult a legnagyobb pakett. Ők tavaly év végén a bank mintegy 8 százalékát tartották a kezükben, azonban a hírügynökség szerint további 2 százalékra volt még vételi opciójuk.

A HNA 1989-ben kezdte meg a működését, akkor még helyi légitársaságként, azonban az azóta eltelt időben szerteágazó érdekeltségekkel rendelkező holdingtársasággá, s az egyik legnagyobb külföldön is befektetéseket végrehajtó kínai céggé nőtte ki magát - írja a Financial Times. Idén a HNA volt a legtöbb külföldi befektetést végrehajtó kínai cég. A Dealogic adatai szerint már a Deutsche Bank bevásárlás előtt is idén 5,8 milliárd dollár értékben fektettek be külföldön. Ha a külföldi érdekeltségek által végrehajtott tranzakciókat is hozzászámoljuk, akkor az összes külföldi kínai vállalatfelvásárlás tavaly 12, idén 13 százaléka köthető a HNA Grouphoz.

A légitársaságokban, bankokban, szállodacsoportokban és logisztikai vállalkozásokban is bevásárló HNA tájékoztatása szerint passzív befektetőként kíván viselkedni a Deutsche Bankban. A bejelentésből az következtethető ki, hogy tulajdonhányadukat 10 százalék alatt kívánják tartani a kínai szabályozási előírások miatt.

A Reuters bennfentesekre hivatkozva tudni véli, hogy a kínai csoport erősen érdeklődik a HSH Nordbankban való részesedésszerzés iránt is. A német Landesbank fő tulajdonosai jelenleg Hamburg és Schleswig-Holstein, miután a bank komoly állami mentőcsomagot kapott a pénzügyi válság során. A két tartománynak azonban az Európai Unió előírásai miatt belátható időn belül értékesítenie kell tulajdonrészét. Állítólag a tárgyalások első körében a HNA is ott volt az öt érdeklődő között.

A HNA egyik nyilatkozó képviselője szerint ők többek között a kínai vagyonkezelési piacon meglévő erős pozíciói miatt látnak fantáziát a Deutsche Bankban. Az elmúlt időszakban egyébként egyre több erős vagyonkezelési üzletággal rendelkező nagybank fordít egyre nagyobb hangsúlyt a kínai piacra, a svájci Credit Suisse például a hagyományos befektetési banki tevékenységeit háttérbe szorítva egy elsősorban Svájcra és Ázsiára koncentráló vagyonkezelő csoporttá alakulna.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!