Kínálatiból keresletivé vált a hazai gázpiac

A korábban szinte alvó magyar gáztőzsdén július óta már három piaci árjegyző aktív, az elmúlt közel két hónapban pedig mintegy 25 millió köbméter gáz cserélt gazdát, jórészt a másnapi piacon - tudta meg a Világgazdaság Lajtai Rolandtól, a Közép-Kelet-Európai Szervezett Földgázpiac Zrt. (CEEGEX) vezérigazgatójától.
MTI-Eco, 2014. szeptember 8. hétfő, 08:55
Fotó: Napi.hu

Lajtai Roland a lap hétfői cikke szerint elmondta, hogy a forrásoldali kockázatok miatt egyre több piaci szereplő nyitott az alternatív beszerzési megoldások felé. Segítette a szabadpiaci földgázkereskedést az is, hogy változtak a hazai magasnyomású földgázhálózat kapacitás-lekötési és egyéb rendszerhasználati tarifái. A forgalom növelésében jelentős szerepe volt annak is, hogy júliusban háromra nőtt a CEEGEX-en aktív piaci árjegyzők száma.

Új tagok felvétele is folyamatban van a CEEGEX-en, ahol Lajtai Roland várakozásai szerint a fogyasztói szereplők száma is nő majd, mert a gáztőzsdén "a kkv-k és a fogyasztói kör számára is elérhetővé vált a transzparens, diszkrimináció-mentes földgázbeszerzés".

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK