A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite (SSEC) 2,00 százalékkal, 2768,02 pontra, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 2,50 százalékkal, 8780,56 pontra, a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe pedig 2,22 százalékkal, 3370,96 pontra esett vissza. A fejlett technológiai vállalatok részvényeit követő ChiNext-index 2,06 százalékkal, 1510,09 pontra csökkent.

A CSI 300 a világ legrosszabbul teljesítő indexe volt idén, az év eleje óta 16,4 százalékkal csökkent az értéke. A Shanghai Composite a feketelista második helyére szorult, értéke 16,3 százalékkal esett vissza január 1-je óta - számol be az MTI.

A befektetőket nemcsak egy teljes körű kínai-amerikai kereskedelmi háború kirobbanásának veszélye aggasztja, a piaci bizalmat erősen aláásták a közelmúltban napvilágot látott gyenge gazdasági adatok és a legújabb vakcinabotrány is. Egy hete derült ki, hogy a veszettség elleni vakcinák második legnagyobb gyártója, a Csangcsun Csangseng meghamisította az oltóanyagok gyártási és ellenőrzési nyilvántartásait, hatástalan vakcinákat adott el.

A részvényárak csökkenésével párhuzamosan a kínai média lelkesen méltatta a pekingi gazdasági vezetést. A gazdasági növekedés lassulásának, a kínai fizetőeszköz, a jüan gyengülésének és a piacok mélyrepülésének közepette a kommunista párt szócsöve, a Zsenmin Zsipao című újság csütörtökön igyekezett megnyugtatni olvasóit, dicsérve a pártnak a gazdaság irányításában mutatott "nagyszerű bölcsességét és képességeit". A statisztikai hivatal főközgazdásza pedig egy másik cikkben azt hangsúlyozta, hogy Kína piaci kockázatai "összességében ellenőrzés alatt tarthatóak", a gazdasági fejlődés alapjai nem változnak.

Az amerikai-kínai viszály éleződésének nyomán Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin csökkentek az irányadó indexek csütörtökön. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 1,59 százalékkal, 532,88 pontra süllyedt.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,03 százalékkal, 22 512,43 pontra, a szélesebb körű Topix-index pedig 1,00 százalékkal, 1752,09 pontra esett. A nyílt kereskedelmi konfliktus kockázatától megrémült befektetők igyekeztek szabadulni a világkereskedelem hatásainak erősen kitett és a kínai kereslet alakulásától függő vállalatok részvényeitől. Például az ipari gépeket gyártó Komatsu, amely bevételének jelentős része származik Kínából, 3,66 százalékot veszített értékéből. A vártnál rosszabb gyorsjelentéssel előrukkoló Kobe Steel árfolyama 9,6 százalékkal, a Furukawa Electricé pedig 9,99 százalékkal csökkent.

A dél-koreai Kospi alacsony forgalom mellett 1,60 százalékkal, 2270,20 pontra esett vissza, míg az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 0,55 százalékos mínuszban, 6240,90 ponton fejezte be a kereskedést. Hongkongban az irányadó mutató, a Hang Seng 2,20 százalékos mínuszban, 27 715,84 ponton zárt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!