A jelek szerint a befektetők egyre kevésbé tartanak a Fed várható kamatemelésének negatív hatásaitól. A Barclay's friss felmérése szerint az általuk megkérdezett 651 globális befektető mindössze 7 százaléka gondolta azt, hogy az amerikai, illetve a brit jegybank monetáris politikájának normalizálódása, azaz a kamatok hosszú idő óta első ízben történő emelése a pénzügyi piacokat fenyegető legnagyobb veszély a következő 12 hónap során - írja a Reuters.

A befektetők elismerik ugyan, hogy a kamatemelésnek rövid távon kedvezőtlen hatása lesz a piacokon, azonban mindössze 10 százalékuk szerint lesz ez a hatás hosszabb távon is érzékelhető - írják a befektetési bank elemzői. Az anyag szerint a Fed szigorításától való félelem kétéves mélypontra süllyedt. Sőt, a válaszadók ötöde szerint a kamatemelés kifejezetten pozitív hatással is lehet az olyan kockázatos eszközök árfolyamára, mint a részvények, vagy a feltörekvő piaci devizák és kötvények.

Sokkal többen tartanak viszont a kínai gazdaság esetleges lassulásától, s ennek negatív következményeitől. 36 százalék szerint ez jelenti a következő egy év során a legnagyobb veszélyt. A nyáron lezajlott nagy áresés ellenére a feltörekvő piaci eszközöket nem tartják olcsónak, a megkérdezettek mindössze 8 százaléka volt csak ezen a véleményen, a többiek szerint azok még mindig drágák, legfeljebb fair szinten árazottak.

A második helyen a veszélyek közül a befektetők a fejlett gazdaságok túl lassú növekedését említették, elsősorban az Egyesült Államok esetében tartanak ettől, 20 százalék említette ezt a legnagyobb kockázatként.

Ugyanakkor a legnagyobb pozitív meglepetés is a fejlett országokból érkezhet, 40 százalék szerint erre az eurózónában, 30 százalék szerint az Egyesült Államokban van esély.

A befektetők háromnegyede szerint a következő 12 hónap során a deflációs nyomás nagyobb kockázatot jelent a piacokra, mint az infláció. Az elmúlt két év során ez a második alkalom, hogy a deflációtól tartók kerültek többségbe.

A jelek szerint a részvények népszerűek maradtak a befektetők körében, 50 százalék szerint ezeken lehet majd a következő három hónapban a legnagyobb hozamot elérni, ezzel ez a leginkább kedvelt eszközosztály.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!