Kinek kellenek az olajmilliárdok?

Az olaj árának emelkedésével egyre csak dagad a szektorban érdekelt befektetők pénztárcája, akik közül sokan muszlim vallásúak. Már csak az a kérdés, hogy kinek sikerül elhalásznia a többiek elől az olajmilliárdokat. A japánok léptek ki elsőként az iszlám törvényeket figyelembe vevő piacra.
Kolozsi Pál, 2006. augusztus 22. kedd, 13:56
Fotó:

A tokiói kormány alá tartozó Japan Bank for International Cooperation (JBIC) azt tervezi, hogy iszlám kötvényeket bocsát ki annak érdekében, hogy befektetési lehetőséget biztosítson az olajár emelkedésén meggazdagodott muszlim országoknak. A japánokat a maláj jegybank szakértői segítik, és bár részletek nem ismertek, de feltehetően jövő januárban bocsátják ki a 300-500 millió dolláros pakettet. Japánnak figyelnie kell, hogy mindent szabályt betartson, a "sukuk" névre keresztelt papírok kibocsátása előtt be kell szereznie - lehetőleg az Öböl-államok valamelyikéből - az iszlám törvények figyelembe vételét tanúsító "fatvát".

Szakértők arra mutatnak rá, hogy a JBIC lépése teljesen logikus az olaj árának emelkedéséből adódóan átalakuló megtakarítási világpiacon, az iszlám törvényeket követő pénzügyi intézmények ugyanis 250 milliárd dollár fölött rendelkeznek, a növekedési ütem pedig évi 15 százalék. Az iszlám pénzügyi piac jellegzetessége abból adódik, hogy a "sharia" tiltja a kamatszedést (uzsorának tekintve azt), illetve az iszlám törvények által tiltott tevékenységet (például alkoholgyártás vagy szerencsejáték) folytató cégekbe való befektetést. Az iszlám pénzpiacokon ezeket a korlátokat figyelembe kell venni: a kamattilalmat például úgy kerülik el, hogy hivatalosan nem kamatot számolnak el, hanem a nyereség egy részét kapja meg a hitelező.

Az iszlám pénzügyi piac ma már kifejezetten széles palettát nyújt a befektetőknek, vannak már iszlám befektetési alapok, iszlám hedge fundok és még swap ügyleteket is kötnek a "sharia" betartásával. Az iszlám pénzügyek központja világszinten Malajzia, Európában pedig Luxemburg. A vezető globális pénzintézetek közül az HSBC és a Lloyds is kínál iszlám termékeket, és az idők változását jelzi, hogy a washingtoni pénzügyminisztérium is felvett egy iszlámszakértőt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK