A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége betekintett az FHB Nyrt. aktuális részvénykönyvébe, amely már az augusztus 29-ei részleges privatizáció utáni állapotot mutatja, mivel az ÁPV nevén nem volt törzsrészvény. A TEBÉSZ közleménye szerint a részvénykönyvben összesen 1307 nevesített részvényes szerepel, amiből 9 letétkezelő, amelyek összesen 38 alszámlán tartják nyilván a náluk elhelyezett papírokat. A 9 letétkezelő letétkezelőből 3 nevén (az FHB közleménye szerint: Raiffeisen Zentralbank Österreich, Citibank, Keler) talált a szervezet egyenként 10 százalékos tulajdoni hányadot meghaladó törzsrészvény-állományt. Ezeken kívül csak kettő nevesített részvényes (VCP Finanz Holding Vagyonkezelő Kft., Silvermist Estate S.A.) rendelkezik 5 százalék feletti törzsrészvény-tulajdonnal. (Az FHB közleménye szerint ebbe a körbe tartozna harmadikként az Allianz Hungária Biztosító is. A látszólagos ellentmondás oka, hogy a Tebész a csak a törzsrészvényekre koncentrált, míg az FHB az elsőbbségi papírokat is számbavette.) A TEBÉSZ szerint kisbefektetői szempontból az új részvényesi összetétel megnyugtatónak látszik, ám a helyzet teljeskörű tisztázása érdekében a szervezet felkérte az FHB vezetését, hogy a rendelkezésre álló törvényi eszközökkel hívja fel a három, 10 százalék feletti pakett felett diszponáló letétkezelőt a mögöttük álló, nem nevesített részvényesek és tulajdoni hányaduk azonosítására.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!