Csütörtökön közel egy hónapos szünet után rövidített kereskedési időben megnyitották a moszkvai tőzsdét, legalábbis a részvények és a befektetők egy részének. A rubelben számolt vezető index, a Moex ugyan emelkedni tudott a korlátozott kereskedésben, azonban a közel 9 százalékos nyeresége eléggé látszólagos, hiszen az orosz fizetőeszköz eközben például a dollárral szemben 18 százalékot veszített értékéből. Igaz, közben volt olyan időszak, amikor a rubel értékvesztése megközelítette a 100 százalékot is.

A Moexet alkotó 50 részvényből 33-al lehetett kereskedni, közöttük olyan papírokkal, mint a Gazprom, a Sberbank, a Rosneft és a VTB Bank. A Financial Times szerint az újranyitásra azt követően került sor, hogy az orosz jegybank kísérletet tett a külföldi befektetők tranzakcióinak elszámolására, akik egy csomó orosz eszközben ragadtak benn, amikor a nyugati szankciókra válaszul Vlagyimir Putyin bevezette az országban a szigorú tőkekorlátozásokat.

Az orosz pénzügyi rendszer összeomlásának elkerülése érdekében hozott korlátozó intézkedések egy jó része eközben megmaradt. A részvények shortolása továbbra is tilos, s ugyan a belföldi befektetők viszonylag szabadon kereskedhettek, a külföldi szereplők számára ez továbbra sem volt engedélyezve, ők április elsejéig nem adhatnak el részvényeket. Bér az elszámolás történhet dollárban és rubelben is - írja a lap - a befolyó eladási ár nem hagyhatja el Oroszországot. A jegybank egy hete még nem látta elérkezettnek a helyzetet az újranyitáshoz, hétfőn azonban a kötvényekkel már megindult egy korlátozott kereskedés.

A február 2-5i állapotokhoz képest hiába emelkedett a rubelben számolt Moex értéke, az még így is 30 százalékkal alacsonyabb, mint ahol az év elején járt. A másik orosz index, a dollárban számolt RTS eközben 8 százalékkal esik a február végi állapothoz képest annak idei vesztesége január eleje óta meghaladja a 47 százalékot.

Az orosz jegybank még február végén emelte irányadó rubelkamatát 20 százalékra, így próbálván meg elejét venni annak, hogy az embereke megrohanják a bankokat. A múlt héten már állítólag azt mérlegelte, hogy mikor csökkentheti azokat, a szankciók már így is megtépázták az orosz gazdaságot és a magas kamatok csak tovább rontanak a helyzeten.

Washington eközben úgy kommentálta a moszkvai tőzsde újranyitását, hogy az nem más, mint egyszerű színjáték Joe Biden amerikai elnök NATO tagországok és a G7 országok vezetőivel tartandó találkozói előtt. Az amerikai kormány közölte, ők további lehetőségeket keresnek arra, hogy elszigeteljék az orosz gazdaságot. Az S&P Global Markets Intelligence szerdán azt közölte, előrejelzésük szerint az orosz gazdaság idén 22 százalékkal zsugorodhat, s várhatóan 2030-ig nem éri majd el 2021-es szintjét.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!