BUX
38240

Kinyitott Amerika, tovább esik a forint

A tengerentúli tőzsdenyitás ismét feltornázta az euró forintárfolyamát, nem sokkal fél öt előtt az eurót 267,80 forintért jegyezték, szemben a délután kettő órai 266,80 szinttel. A nemzeti fizetőeszköz egész nap nagy volatilitással mozgott, ideiglenesen átléptük a 268-as szintet is.

NAPI Online, 2006. március 22. szerda, 16:31

Kettő óra körül enyhe forinterősödés bontakozott ki, amely egészen fél négyig kitartott. Azonban a Wall Street nyitásával ismét gyengülni kezdett a forint. Fél öt körül az eurót 267,80 forinton jegyezték. Kereskedők szerint elég negatív hangulat uralkodik a forinttal kapcsolatban, a befektetők ilyenkor "jobban ráfekszenek egy-egy eladási hullámra". A következő lélektani határ a 270-es szint lehet: ha a magyar deviza eléri ezt a szintet, akkor akár kamatememelés vagy nem nyilvános jegybanki intervenció is szóba jöhet - vélik kereskedők.

A hazai fizetőeszköz gyengülése továbbra sem forintspecifikus okokkal, hanem régiós tényezőkkel magyarázható - vélekedett Misik Sándor, a Hamilton üzletkötője, aki szintén a zlotyt és az izlandi koronát említette. A hazai és a lengyel deviza a múlt heti negatív csúcsok közelében jár, míg a cseh korona veszteségei ennél szerényebbek.

Továbbra is rendkívül ideges a piac, széles sávban folyik a kereskedés, sokszor pont akkor szivárog el a likviditás a piacról, amikor épp szükség lenne rá. Ennek eredményeként egy-egy üzletkötés az indokoltnál jóval nagyobbat ránt az árfolyamon. A befektetők egy ügylet létrejötte láttán megijednek, s mennek a többi után, amolyan lavinaeffektus jellemző a piacra.

Misik hozzátette: a tengerentúli kamatemelési várakozások erősítik a dollárt, márpedig az amerikai és a magyar deviza mozgása között negatív korreláció áll fenn, vagyis ha a zöldhasú drágul, esik a forint. Ez be is jött: az euró dollárkurzusa 1,2080 alá került, az amerikai fizetőeszköz forintárfolyama 221,70 közelében tetőzött.

A nap folyamán a dollár árfolyama egyébként szintén széles határok, 218,50 és 221,80 forint között mozgott. Délután négy óra körül 220,40/55 forinton állt a jegyzés, mintegy 3 forinttal magasabban a keddi 217,50/70 forintos árnál.