A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 28,1 ponttal, 0,11 százalékkal 24 726,65 pontra csökkent.

Az S&P 500-as mutatója 2,22 ponttal, 0,08 százalékkal esett, és 2679,25 ponton fejezte be a napot.

A technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 2,89 ponttal, 0,04 százalékkal lett kevesebb, és 6960,96 ponton zárt.

Kereskedők azt mondták, hogy már csak egészen kevés hiányzik ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjen az amerikai elnök közel egy éve várt adóreformja. Talán már szerda este rábólint a szenátus az adórendszer három évtized óta első átfogó reformjára, amit Donald Trump azonnal aláír és ezzel törvényerőre emelkedik - írta az MTI.

Arra a felerősödött reményre, hogy még az idén zöld fényt kap az adóreform, több mint egy hónapja tart az amerikai részvények drágulása. Szerdán a befektetők mintegy kipihenték ezt a rohamot, és miután az amerikai elnök ellátja kézjegyével a reformokról szóló dokumentumot, vélhetően még az év végéig újabb magasságokba emelkednek a részvényárak.

Az egyik legfontosabb intézkedés az lesz, hogy a társasági adókulcs jelentősen csökken, a jelenlegi 35 százalékról 21 százalékra. Ennek következtében emelkedik a cégek profitja, megszaporodik a vállalatok részvény visszavásárlása, és nem utolsósorban nőhet az osztalék.

Egyes számítások szerint az S&P 500 indexében szereplő cégek profitja mintegy 7 százalékkal nőhet a tervezett adócsökkentés hatására.

A republikánus adócsomag egyebek között megtartja a személyi és a családi jövedelemadók hatsávos rendszerét azzal, hogy a legmagasabb jövedelműek jelenlegi 39,6 százalékos adója 37 százalékra csökken. A hat sáv 10, 12, 22, 24, 32, valamint az említett 37 százalékos adózást jelenti. Jelentős mértékben nőnének az egyéni és családi adókedvezmények, de egyes adókedvezmények megszűnnének. Megemelik azt a küszöböt is, amely alatt a családoknak nem kell jövedelemadót fizetniük.

A reformcsomag várhatóan tíz év alatt legalább 1460 milliárd dollárral növeli az Egyesült Államok jelenlegi, majdnem 20 ezer milliárd dolláros államadósságát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!