A pénzintézet elemzése szerint a hazai fizetőeszköz gyengülése mögött az ország kritikus kettős deficitje áll. Egyrészt a költségvetés hiánya rendkívül magas, másrészt a túl lendületes fogyasztás miatt egyre nagyobb a lakosság eladósodottsága, amit az olcsó hitelek is rontanak. Ráadásul a magántőke bevonásával elkészülő költésgvetési projektek (PPP-k) tovább rontják jövőre a büdzsé helyzetét. A Danske Bank megítélése szerint a Gyurcsány-kormány hitelessége folyamatosan romlik. Bár az új kabinet egyszer már módosította felfelé az idei hiánycélt, ám a pénzintézet megítélése szerint ez a szint is tarthatatlan, kivéve, ha a kormány az áfa-visszatérítések visszatartásának "trükkjével" kívánja korrigálni az adatokat. Egy ilyen húzás azonban csak a bizalom elvesztéséhez vezetne nemzetközi körökben, ráadásul a büzdzsé hiányosságait sem javítaná a jövőben. A forint erős árfolyamát semmilyen gazdasági fundamentum nem indokolja, azt egyértelműen a magas alapkamat tartja csak életben. A Danske Bank megítélése szerint az országba beáramlott forró pénz pénzügyi lufit okozott, ami előbb-utóbb elkerülhetetlenül kipukkan, így a pénzintézet nem javasolja befektetőinek, hogy hosszú forint pozíciót vegyenek fel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!