Nem lankad az optimizmus az amerikai befektetők körében, azonban az általunk követett hangulati felmérések még nem értek el abba a tartományba, amikor egyértelmű durva korrekciót kellene várni a piacon. A profit tőkepiaci hírlevélírók körében a medvék és a bikák aránya nem változott az elmúlt egy hét során, részvényvásárlása 53,2 százalékuk biztatja olvasóit, míg azok eladását 22,3 százalékuk tartaná szerencsés döntésnek. Ezzel a felmérés bull/bear aránya megrekedt a 2,4-es értéknél, ami közel van az optimista szélsőséget jelentő 2,5 feletti értékekhez, azonban még nem érte el azt. A piaci tetők kialakulására általában akkor kell számítani az ellentét analízis hívei szerint, amikor ebben a felmérésben az emelkedést várók aránya 55, az esésre játszóké 20 százalék alá süllyed.

Profik tanácsadók hangulata
Kép: Napi Gazdaság


A kisbefektetők is eléggé rózsásan látják a tőzsde jövőjét. Az amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII heti felmérésében ugyan a következő fél évben magasabb részvényárakat várók tábora jóval magasabb, mint a sokéves átlag, jelenleg 52 százalék, s az esést váróké is alacsonyabb a hosszútávú értéknél, 24,3 százalék, azonban még itt sem lehet egyértelműen szélsőséges értékekről beszélni. A hangulatot mérő mutató, a bull/(bull+bear) ugyan már igencsak magasan, 68 százalék felett áll, azonban az elmúlt években már ennél magasabb értékekre is volt példa.

Kisbefektetői hangulat
Kép: Napi Gazdaság


Az intézményi befektetők eközben lassan kezdenek túlzottan is beállni az emelkedés irányába. Az NAAIM, az amerikai aktív alapkezelők szövetségének felmérése szerint tagjaik körében már 86 százalék fölé emelkedett az S&P 500-as index irányában a nettó long kitettség mértéke, ez ebben a felmérésben már a veszélyzónát jelenti, azt mutatja, hogy nagyon egy oldalú a szereplők pozicionáltsága. Emlékezetes, hogy december végén ez az érték 88 százalékra emelkedett. Akkor, az amerikai költségvetéssel kapcsolatos bizonytalanságok miatt rövid idő leforgása alatt közel 70 pontot zuhant az S&P 500-as index értéke, mélypontot Szilveszter napján ütött, igaz, ezt Európa nagy része az ünnepek miatt szerencsésen átaludta. Az az esés egyébként akkor alaposan kipucolta a portfóliókat, az utána következő héten már csak 74 százalékos volt a long kitettség ebben a körben.

NAAIM pozicionáltság
Kép: Napi Gazdaság


Az S&P 500-as index hosszabb távú RSI mutatója eközben tovább kapaszkodott felfelé, már a 62-es értéket is átvitte. Az index előtt gyenge ellenállásként az 1500 pontos szint található, a 2007 december végi lokális csúcs formájában, illetve hasonló szintet lehet látni valamivel 1525 pont felett. Ennél magasabban már csak 1550 és 1575 pontnál található ezen az alapon ellenállási szint. Hozzá kell tenni, hogy a mutató jelenleg rövid távú trendcsatornájának tetejét tesztelgeti.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader


Egy, a hangulati felmérések és a lokális piaci csúcsok közötti korábbi tanulmány szerint egyébként a piaci csúcsok nem abban a pillanatban következnek be, mint amikor a hangulati indexek csúcsra futnak. A tőkepiaci hírlevélírói hangulatának csúcspontját követően átlagosan 33, a VIX index mélypontját 50 nappal követték az elmúlt években az S&P 500-as index csúcsai.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!