A BÉT részvényindexe, a BUX 336,22 pontos, 1,12 százalékos emelkedéssel, 30 353,45 ponton zárt hétfőn, ami az eddig mért legmagasabb értéke. A részvénypiac forgalma 11,4 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek a pénteki záráshoz képest.

A történelmi csúcs egyrészt a Moody's pénteki felminősítésének köszönhető, valamint a kedvező nemzetközi hangulatnak. Ennek egyik oka, hogy az FBI-igazgató vasárnap bejelentette, nem javasol vádemelést Hillary Clinton demokrata elnökjelölt ellen - mondta Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank részvénykereskedője az MTI-nek. Úgy vélte, kedden, az amerikai elnökválasztás napján kivárnak a piacok, amelynek a délutáni, szerdai kereskedésre lehet hatása.

A 2007 júliusi csúcs már a múlté, a négy nagy magyar papír repítette új csúcsra a BUX-ot - mondta Puzsár József, a KBC Equitas elemzője az M1-en. A Magyar Telekom részvényeinek árfolyama nőtt a legjobban, csaknem 3 százalékkal, miután egy amerikai elemzőház céláremelést hajtott végre a távközlési cég papírjainál. Kitért arra is, hogy az OTP is megközelítette a 8000 forintos küszöböt napközben, majd 7970 forinton zárt.

A KBC elemzője szerint a tőzsdék jobban örülnének Hillary Clinton győzelmének az amerikai elnökválasztáson, ami komoly felhajtóerővel bírna a nemzetközi tőzsdéken és így a magyar piacon is.

A BÉT hétfői közleménye szerint a mostani rekordot egy több mint másféléves rally előzte meg, amely során az index értéke megduplázódott. A csúcsdöntésben sok tényező, így a jó egyedi részvénysztorik, a nemzetközi likviditásbőség, Magyarország gazdasági teljesítményének javulása, valamint az ezzel járó felminősítések egyaránt szerepet játszottak - írták.

Kilenc évvel ezelőtti csúcsáról a BUX 2007-ben, a hitelválság előszelének hatására kezdett csökkenni, majd a 2008-ban kirobbant gazdasági válság miatt értékének csaknem 70 százalékát elveszítve 2009. március 12-én 9461 ponton érte el mélypontját.

Hétfőn a Mol 105 forinttal, 0,56 százalékkal 18 940 forintra erősödött, 2,3 milliárd forintos forgalomban. Az olajipari vállalat papírjainak árfolyama legutóbb 2012 januárjában volt ilyen magasan.

Az OTP-részvények ára 105 forinttal, 1,34 százalékkal 7970 forintra nőtt, forgalmuk 5,4 milliárd forintot tett ki. A bankpapír legutóbb 2008 elején volt a 8000 forintos küszöb közelében.

A Magyar Telekom árfolyama 14 forinttal, 2,98 százalékkal 484 forintra emelkedett, forgalma 1,5 milliárd forint volt. A távközlési cég részvényeinek árfolyama is többéves csúcsra került, utoljára 2012 tavaszán volt a 490-es szint közelében.

A Richter-papírok árfolyama 47 forinttal, 0,79 százalékkal 6027 forintra nőtt, a részvények forgalma 2,1 milliárd forintot ért el. A gyógyszeripari vállalat részvényei a múlt héten érték el történelmi csúcsnak számító 6120-as értéket.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1882,03 ponton zárt hétfőn, ez 10,25 pontos, 0,55 százalékos emelkedés a pénteki záráshoz viszonyítva.

Emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Egy nappal az amerikai elnökválasztás előtt a többnyire Hillary Clinton mellett elkötelezett piacokat jókedvre derítette, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója vasárnap közölte: nem javasol vádemelést a demokrata párti elnökjelölt ellen az email-ügyben, ez pedig erősen növelte Clinton győzelmi esélyeit.

A frankfurti DAX-30 1,83 százalékos, a londoni FTSE-100 1,56 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 1,84 százalékos pluszban fejezte be a napot az előzetes adatok szerint.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 1,71 százalékos, míg a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 1,60 százalékos nyereségben állt a zárás előtt.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!