Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A részvénypiac heti forgalma 43,12 milliárd forintot ért el, jelentősen csökkent az előző heti 66,63 milliárd forintot követően. A vezető részvények vegyesen teljesítettek, a Richter és az OTP árfolyama nőtt, a Magyar Telekom és a Mol kurzusa csökkent.

Az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-hez eljuttatott tőzsdei elemzése szerint hétfőn kedvező hírek érkeztek a Richtertől, a vállalat bejelentette, hogy a Vraylar készítménnyel kapcsolatos klinikai tesztek pozitív eredményt hoztak a bipoláris depresszió kezelésében, jelenleg a 3-as kísérleti fázisban járnak. A bipoláris depresszióra vonatkozó törzskönyveztetési kérelem benyújtása jövő év második felében várható, jóváhagyás esetén a termékforgalmazás 2019-től indulhat. Amennyiben a készítmény megkapja erre az engedélyt, jelentősen bővülhet a felhasználók köre. A Richter árfolyama intenzív emelkedésbe kezdett a hírre.

Kedden újabb fontos hír érkezett a Richterről, a BlackRock Inc. átlépte az 5 százalékos tulajdonosi küszöböt a társaságban, amit szintén pozitívan fogadtak a befektetők.

Kedd délután tartott kamatdöntő ülést a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. A várakozásoknak megfelelőn nem változtak a kamatok, a tanács a friss inflációs jelentésében javított a 2018-as gazdasági növekedési prognózisán a korábbi 3,7-ről 3,9 százalékra. Az idei évre vonatkozó inflációs prognózist minimálisan csökkentették, de a 2018-as, és 2019-es várakozások nem változtak (jövőre 2,5 százalék, 2019-ben 2,9 százalék), ez pedig erősítette a forint árfolyamát.

Szerdán az OTP Jelzálogbank Zrt. bejelentette, hogy 1 000 milliárd forintos keretösszegű jelzáloglevél program indítására kapott engedélyt az MNB-től, amelynek keretén belül forintban, euróban, svájci frankban és dollárban denominált jelzálogleveleket bocsáthat ki a pénzintézet. A bejelentés érdemi árfolyamhatást nem okozott az OTP Bank esetében, de mindenképpen pozitív a hír, és összecseng a jegybank induló programjaival.

Ezen a héten a jelenleginél is alacsonyabb aktivitásra számítanak az elemzők a részvénypiacokon, nagyobb elmozdulásokat sem várnak az árfolyamokban, véleményük szerint az OTP és a Richter teljesíthet jól.

A vezető részvények közül a Richter árfolyama 5,75 százalékkal erősödött a múlt héten, pénteken 6806 forinton zárt a gyógyszeripari papír, a heti összforgalma 9,33 milliárd forint volt.

Az OTP ára 0,62 százalékkal nőtt, a bankpapír 10 550 forinton zárt pénteken, a heti összforgalma 17,83 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 0,65 százalékkal csökkent, pénteken a záró ára 460 forint volt, heti összforgalma 1,21 milliárd forintot ért el.

A blue chipek közül a Mol árfolyama 1,16 százalékkal esett, a záró árfolyama pénteken 2975 forint volt, az összforgalma a héten 5,18 milliárd forintot ért el.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 4208,86 ponton zárt pénteken, 43,54 ponttal, 1,02 százalékkal csökkent az előző héthez viszonyítva.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!