Kis nyugalom Európában

Az európai piacok is felfele korrekcióval kezdték a keddi kereskedést. A tegnapi zárást követően tették közzé, hogy a Moody's több spanyol bankot minősített le, ami érdemi hatások nélkül maradt. A hét második felében kerül megrendezésre az Európai Uniós csúcs, melyre kiemelt figyelmet fordíthatnak a befektetők.
portfolio.hu, 2012. június 26. kedd, 11:33
Fotó: Napi.hu

Az amerikai zárást követően a Moody's hitelminősítő 28 spanyol bankot minősített le azzal a véleménnyel indokolva a lépést, hogy gyengül Spanyolország szuverén hitelképessége, és ez hat a bankok adósprofiljára is. Tegnap már voltak olyan befektetők, akik sejteni vélték a hitelminősítő lépését, így nem mutatkozik heves piaci reakció.

A hét második felében kiemelkedő jelentőséggel bíró EU-s csúcsot rendeznek. A találkozón az Uniós vezetők olyan kérdéseket vitathatnak meg mint egy szorosabb fiskális integráció, illetve egy lehetséges bankunió.

Egy Németországban publikált felmérés szerint a német fogyasztói hangulat váratlan növekedést mutatott, ami több részvényt emelkedő pályára állított.

Az irányadó nyugat-európai indexek közül a FTSE100 0,3 százalékot, a DAX 0,5 százalékot és a CAC40 0,3 százalékot korrigált felfelé.

A spanyol bankokat érintő leminősítésre több pénzintézet papírja mínuszban tartózkodik. A Banco Popular Espanol SA 0,9 százalék, a Bankia SA 4,6 százalék, esést könyvelhet el. A Banco Santander SA részvényei ellenben emelkednek. Jelenleg 1,1% pluszban állnak.

A Stoxx Europe 600 index komponensei közül a BP Plc 1 százalékos, a Telefonica SA szintén 1 százalékos emelkedést mutat.

A Croda International PLC papírjainak felminősítésére, a részvények 2,4 százalék pluszban állnak. Az energiavállalat, RWE AG 1,4 százalék pluszt mutat, szintén egy felminősítésnek köszönhetően.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK