Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kisbefektetők rekordösszegű részvényvásárlásai segítették felfelé az árfolyamokat az amerikai tőzsdéken, s küldték a részvényindexeket újabb és újabb rekordmagasságokba - állítják a JPMorgan elemzői a Financial Times tudósítása szerint. Az amerikai lakosság soha nem látott összegeket költött a nyári hónapokban részvények és tőzsdén jegyzett alapok vásárlására, úgy hogy már az év azt megelőző hónapjaiban is folyamatosan több részvényt vásároltak, mint amennyit eladtak - írják számításaikra hivatkozva.

Nikolaus Papanirtzoglou, a befektetési bank szakértője szerint ameddig ez a tőkebeáramlás folytatódik addig a részvényárak is emelkedni fognak. Az S&P 500-as részvényindex idén eddig már 20 százalékkal drágult. Azonban ha ez a beáramlás megtorpan és megfordul, elsősorban a részvényeket vásárló tőzsdén jegyzett alapoknál, akkor el lehet kezdeni aggódni. Ez azt jelezné ugyanis, hogy megváltozott az amerikai befektetők hozzáállása a piachoz.

A globális részvényalapok tőkebeáramlása is jelentős volt, ez szintén a lakossági aktivitás egy jó fokmérője.Idén eddig összesen 689 milliárd dollárnyi friss pénz érkezett ezekbe a konstrukciókba, ami magasabb, mint a 2017-ben elért éves rekord.

Az amerikai kisbefektetők részvényvásárlásai idén év elején kerültek a figyelem középpontjába, amikor a Redditen szerveződve egekbe hajtották néhány, profi befektetők által nagyon utált részvény árfolyamát. Ilyenek voltak a GameStop játékkereskedő és a moziüzemeltető AMC Entertainment részvényei, amelyek hatalmas áremelkedése miatt számos hedge fund megégette magát, mivel shortolták az irreálisnak tűnő magasságokba szárnyaló papírokat.

Az úgynevezett mém-részvények körüli felhajtás egyre több újabb kispefektetők vonzott a tőzsde felé, s az ő általuk részvényvásárlásra költött összegek nyáron érték el eddigi csúcsukat. Ráadásul a JPMorgan szerint a folyamat most még egyre gyorsul, azonban arra is figyelmeztetnek, hogy ez nem tarthat örökké.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!