A nagyarányú profitnövekedés ellenére mindkét áramszolgáltató a fogyasztás csökkenéséről számolt be, így nem meglepő, hogy árbevételük is csökkent az előző év hasonló időszakához képest. Az Elmű esetében ez 4,74 százalékkal, 66,4 milliárd forintra esett vissza, az Émász esetében a csökkenés kisebb mértékű volt, 1,26 százalékkal csökkenve 25,13 milliárd forint lett az árbevétel. A szabadpiacon mérséklődtek az árak és a fogyasztók jelentős része a Magyar Áramszolgáltató Kft.-hez (az Elmű és az Émász közös kereskedő cégéhez) szerződött át. A versenypiaci árak csökkenése a fogyasztás mérséklődésével párhuzamosan következett be. Ugyanakkor 2009-ben kétszer is emelkedtek az egyetemes szolgáltatók díjai és 2010. január 1-jétől a hálózathasználati díjak is emelkedtek, ez pedig az árambeszerzési költségek párhuzamos csökkenésével, úgy tűnik, aranybányának bizonyult a két áramszolgáltató számára. Végül az Elmű konszolidált eredménye az első negyedévben meghaladta az 5,2 milliárd forintot, ami 863 forintos részvényenkénti eredménynek felel meg, miközben a lehetséges osztalékfizetés alapjául szolgáló magyar mérleg (igaz, az elmúlt két évben ehhez már nem párosult állandó osztalékpolitika) szerinti eredmény még ennél is sokkal nagyobb, kis híján eléri a 13,5 milliárdot. Az ÉMÁSZ esetében a 49 százalékos javulás az előző év hasonló időszakához képest 4,6 milliárdos adózott eredményt jelent, ami 1507 forintos részvényenkénti eredmény (miközben a tavalyi év után csupán 1600 forint osztalékot fizetett a cég). Az egyedi mérleg itt is magasabb, 7,5 milliárdos eredményt mutat. (A szerző közvetve rendelkezik Elmű-részvényekkel.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!