BUX
36940

Kisebb gyengüléssel megúszta a forint a rossz adatokat

Az erősődő dollár és a rossz magyar ipari adat együtt gyengítette a forint árfolyamát.

Deák Bálint, 2013. január 8. kedd, 16:33

Továbbra sem találják az irányt a piacok, és az aktivitás sem az ilyenkor megszokott, így leginkább a kivárás jellemző a devizapiacokon - véli Bámli Károly, a Commerzbank devizakereskedője. Az árfolyammozgás iránya azért nem egyértelmű mert bár a legnagyobb közvetlen veszélyt, az amerikai költségvetési szakadékot egyelőre sikerült elkerülni, maradt még gond bőven a tengerentúlon és Európában is. A novemberi német export adat jelentős visszaesést mutatott például ami nem jó hír, az adatnak azonban csak mérsékelt hatása volt az árfolyamra. A dollár ugyanakkor a reggeli 1,31 feletti szintekről bekúszott 1,31 alá.

A forintnak természetesen nem tett jó a dollár erősödése, és a vártnál sokkal rosszabb magyar ipari adat is rátett erre még egy lapáttal. Az adat közzététele után, megtört a forint reggeli enyhe erősödése, és 293 közelébe gyengült az euróval szemben az árfolyam. A délutáni államháztartási adatot azonban már 292 közelében várta a forint, és az adat nem is hozott jelentős változást az árfolyamban.

A forint gyengélkedése mellett az állampapírok másodpiacán nem volt pánik kedden sem. At referenciahozamok 1-2 bázisponttal mozogtak általában, kivételt csak a 3 hónapos diszkontkincstárjegy hozama jelentett, ami 12 bázisponttal emelkedett.