Az idén euróban az árbevétel vélhetően stagnálni fog a tavalyi 950 millió eurós szinten.
Az árbevétel stagnálása főleg annak tudható be, hogy az amerikai piacon dollárban 25 százalékos visszaeséssel számol a cég. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi 177 millió dolláros árbevétel 44 millióval lehet kevesebb. Ugyanakkor jelentősebb bővülést várnak a lengyel piacon, ahol zlotyban 10 százalékkal magasabb árbevételt remélnek. A magyar piacon 0-5 százalékos lehet a változás mértéke, míg a régi uniós országok területéről stagnáló árbevételre számítanak. A FÁK országok esetében 0.5 százalék lehet a változás. Ezen belül Oroszországban 5 százalékos, Ukrajnában 10 százalékos emelkedés lehet dollárban. Ez utóbbinál az alacsony bázis okozza a magasabb növekedést.

Ugyanakkor a jelentősen megnövekvő K+F költségek miatt az idei üzemi eredmény szinte biztosan el fog maradni a tavalyitól.  Ennek oka az, hogy tavaly a negyedik negyedévben már megérkezett a Foresttől a Cariprazine másodikfázisáért járó összeg, ugyanakkor a fejlesztések költségvonzata még most jelentkezik. Így az üzemi eredményhányad is szinte biztosan elmarad a tavalyi 18,4 százalékos értéktől, sőt az is elképzelhető, hogy a 2008-as 14,4 százalékos értékre esik vissza. 

A pénzügyi eredményt nem lehet előre megbecsülni. A társaság pénzügyi helyzete ugyanakkor rendkívül stabil. A Richter jelenleg 93 milliárd forint értékű készpénzzel, és 22 milliárd forint állampapírral rendelkezik. A 115 milliárd forintos állományának több mint fele euróban van.

Cégfelvásárlásokat a Richter az idén nem tervez, viszont licencek vásárlásával bővítené portfólióját. A meghiúsult lengyel üzlettel kapcsolatban folyamatban lévő perről Bogsch Erik azt mondta: a szerződés felbontása miatt 40 millió dollár jár a cégnek, azonban az egyéb tényezőket is figyelembe véve 300 millió dollárt követlenek. A választott bíróság várhatóan 2010 végén, vagy 2011 elején dönthet az ügyben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!