Kissé erősödött a forint, mélyponton a török líra

Az euróhoz és a dollárhoz képest enyhén erősödött, a svájci frankhoz viszonyítva árnyalatnyit gyengült a forint a reggeli kurzusokhoz képest a bankközi devizapiacon pénteken.
MTI, 2016. november 4. péntek, 19:38
Fotó: Reuters

Az eurót 19 óra tájban 305,64 forinton jegyezték a kora reggeli 306,57 forinttal szemben, a dollár pedig 20 fillérrel 275,00 forintra gyengült. A frank árfolyama 283,36 forintról 283,50 forintra kúszott fel.

Esett a török valuta jegyzése és zuhantak a részvényárfolyamok a török piacokon pénteken, miután terrorizmusellenes nyomozás keretében pénteken több vezető kurd politikust tartóztattak le. A valuta árfolyama történelmi mélypontra, 3,1735 lírára süllyedt a dollárral szemben, az idén eddig 7 százalékkal devalválódott.

Az isztambuli tőzsde vezető részvényindexe, a BIST 100 pénteken 3,15 százalékkal esett.

Törökország nagymértékben függ a külföldi tőkétől, folyó fizetési mérlege deficitjének finanszírozásához és az adósságszolgálat teljesítéséhez évi 200 milliárd dollárra van szüksége. A befektetőknek azonban egyre súlyosabb kétségei vannak az ország stabilitását illetően, és ez meglátszik a líra árfolyamában és a részvénytőzsdei jegyzésekben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK