Kiszeretett Magyarországból a guru - megvannak az új kedvencek

Évtizedek óta nem látott kedvező beszállási lehetőséget jelent számos feltörekvő piacon az elmúlt időszak masszív eladási hulláma. legalábbis így véli az annak idején a magyar állampapírokban a nagy lehetőséget meglátó Michael Hasenstab, a Templeton szakértője.
Napi.hu, 2015. október 7. szerda, 07:13
Fotó: Napi.hu

Értékeltségi alapon amit most látunk olyan kedvező beszállási lehetőség a feltörekvő piaci eszközökbe, ami nem tízévenként egyszer, hanem több évtizedes időtávon is csak egyszer adódik - mondta Michael Hasenstab, a Templeton szakértője egy a YouTube-on megjelent videójában a Bloomberg tudósítása szerint. A 30 befektetési alapban összesen 143 milliárd dollár befektetéséért felelős szakértő elmondása szerint nem vesznek meg mindent válogatás nélkül, azonban van egy maréknyi olyan befektetés, ami igazi drágakőnek bizonyulhat később, s ezekből vásároltak is.

Az eladási hullám közepette vásároltak mexikói pezót, maláj ringgitet és indonéz rúpiát is, ugyanakkor a török, a dél-afrikai és az orosz eszközöktől tartózkodtak. Pozícióik vannak e mellett, amelyek az amerikai államkötvény hozamok emelkedéséből profitálhatnak, s úgy látja, a dollár erősödni fog az euróval, a jennel és az ausztrál dollárral szemben is.

A feltörekvő piacok az IIF múlt heti jelentése szerint eközben jó eséllyel nettó tőkekivonással zárhatják az idei évet, ez lenne az első ilyen esztendő 1998 óta. A feltörekvő országok megítélését egyaránt sújtja a kínai gazdaság lassulásáról érkező jelzések és az alacsony nyersanyagárak. A mexikói pezó 12 százalékot esett idén a dollárhoz képest, a ringgit pedig 20 százalékot, ez utóbbi árfolyama utoljára 1997-98-ban látott szintre süllyedt.

Haasenstab véleménye - kontrariánus hírnevéhez méltóan - éles ellentétben áll néhány neves hedge fund vezetőével. A Fortress Investment Group LLC elemzői például múlt hónapban úgy vélték, a feltörekvő piacok még csak az elején tartanak egy olyan medvepiacnak, amely az 1997-es ázsiai válsághoz lesz majd fogható. A Ray Dalio nevével fémjelzett Bridgewater Associates előrejelzése szerint a feltörekvő piaci veszteségek jóval széleskörűbbek lehetnek, mint az 1980-as, vagy az 1990-es években, mivel jelenleg sokkal több tőke van ezen országokban befektetve.

20 éves karrierje alatt Hasenstab meglehetősen nagy hírnevet szerzett magának azzal, hogy sokszor vásárolt olyan eszközöket, amelyeket a többiek nem mertek, azonban ő fantáziát látott bennük.

Emlékezetes húzása volt, amikor 2011-ben az európai adósságválság közepén ír államkötvényeket, vagy a magyar államadósság leminősítését követően magyar állampapírokat vásárolt. Bár ezekből a sztorikból jól jött ki és dollármilliárdokat keresett befektetőinek, az időközben átstrukturálásra került ukrán adósság jelentős része is a Templeton alapok kezében van. Pedig az ukrán forradalom első napjaiban még Kijev utcáin sétálgatva bizonygatta a befektetőknek, hogy az ország gazdasága könnyedén átvészeli majd a politikai rengéseket.

A Hasenstab által kezelt Templeton Global Bond Fund, amelynek eszközértéke eléri a 61 milliárd dollárt, idén 6,1 százalékos veszteséget tud csak felmutatni, ezzel a hasonló alapok 85 százalékánál rosszabb a teljesítménye a Morningstar adatai alapján a Bloomberg szerint. Ugyanakkor az elmúlt tíz évben átlagosan évi 7,1 százalék hozamot tudott elérni, s ezzel a versenytársak 99 százalékánál jobb a teljesítménye ezen az időtávon.

Június végén az alap eszközeinek 14 százaléka volt dél-koreai eszközökbe fektetve. Mexikó súlya 9, Malajziáé 7 százalékos volt. Hasenstab szerint a globális befektetőket fenyegető legnagyobb veszély a következő néhány évben az amerikai kötvényhozamok emelkedése lehet, részben azért is, mert eközben a Fed elvesztheti hitelességét az infláció elleni küzdelem tekintetében. Míg az elmúlt 30 évben a kamatok csökkenésén szerettem volna pénzt keresni, addig szerintem a következő 5 évben inkább a kamatok emelkedésén lehet majd ezt megtenni - mondta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.10.08 13:14

@eszelos:

A dögevők elvonulnak.

Nem találtak már itt dögöt.

Sem.

De eddig volt itt dög, azért voltak itt.

Ha volt itt dög, akkor az ki és mi volt?

A magyar papírok 40 %-át ( vagy ki tudja, ténylegesen mennyit is ) tulajdonló alap miért szeretett ki a kis dögjeiből?

Már annyira elbomlottnak gondolja, hogy az neki is sok?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2015.10.08 08:05

@eszelos: "Ez jó hír. A dögevők elvonulnak."
Igen a dögevők a dögre mennek és mikor már nekik is büdös akkor férgek vihetik a maradékot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.10.07 17:23

Az üzlet sohasem szerelemkérdés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.10.07 16:41

@antitroll: Igen. Most, hogy Hasenstab úr elment, gyakorlatilag már csak az MNB veszi a magyar állampapírokat, persze ilyen-olyan fiókszervezetek mögé bújva, és hetente kiadják a győzelmi jelentéseket, hogy milyen jól fogytak a kötvények. (A Fed-től tanulták ezt a trükköt.) Valamennyit persze vesznek a zemberek is, de az tényleg nudli. "A mi történetünk". Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2015.10.07 16:37

@eszelos:
1.)
Rendben, ironizáltam.
2.)
A karvaly és bármilyen tőke a profitért csinál bármit és ez így van jól. Elmondhatnád, hogy szerinted melyiket szántad szitokszónak: a "karvaly", az "extra", vagy mindkettő. Bármelyik verzió, tömény demagóg hülyeség. Magyarázd már meg nekem, nekünk tudatlanoknak, mitől karvaly egy tőke, mitől extra a profit! Vigyázz, mert minden meghatározás ülni fog a fidesz jelenlegi holdudvarára. Előre szólok, ne menjél házhoz a pofonért! :-)
3.
Az "extra" profitot nem semmiért vitte. És talán említsük meg, hoyg az Orbán kormánytól kapta, de ezt írtam már.
A magyar államadósság most talán finanszírozható relatív olcsón. De csak relatíve. A gazemberség nem is most történt, hanem amikor 4-6%-al magasabb hozamot fizettünk Templeton-nak, mint az IMF kamat.
Írtam korábban, sok száz milliós közpénzekért felelek, hasonló húzásért engem bilincsben vittek volna el hűtlen kezelésért.

Egyébként meg a személyeskedést mindig annak fogom fel, hogy érzi a "vitapartner", hogy nem stabil talajon áll az "érvelése". Kvázi hülyeséget beszél...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html