BUX
38791

Kiszivárogtak a svájciak lépései - hol lesz a franksáv?

Korábbi híresztelések szerint a svájci kormány mai ülésén fontos döntések születhetnek, többek között az euróval szembeni árfolyamsáv meghatározását is a mai kormányüléstől várja a piac. Egy svájci lap 1,5 milliárd frankos intézkedéscsomagról ír.

NAPI, 2011. augusztus 17. szerda, 07:59

A TagesAnzeiger értesülései szerint a kormány 1,3 milliárd frankos gazdasági segélycsomagot állítana össze, amelyből az erős frank által leginkább sújtott exportőröket és turisztikai cégeket támogatnák. A svájci gazdasági minisztérium és a pénzügyminisztérium javaslata szerint egyes vállalatokat egy évre mentesítenének a közjóléti rendszerhez való hozzájárulás alól.

A csomag ezen felül 100 millió svájci frankkal segítené a turisztikai iparágat és hasonló összeget fordítanának technológiai fejlesztési programokra. A javaslatokat a kormány mai berni ülésén tárgyalják meg.

A közelmúltban elterjedt várakozás szerint ugyanezen a kormányülésen hoznak döntést a svájci frank árfolyamának az euróhoz való rögzítéséről. A múlt héten megjelent elképzelések szerint a tervezett árfolyamsáv alja 1,15-ös és 1,20-as euró/svájci frank értékeknél húzódhatna.

A ma reggeli árfolyammozgások piaci szakértők szerint az 1,15-ös aljra utalhatnak, a keresztárfolyam 1,1550-ig emelkedett kora reggel, nyolc óra előtt néhány perccel pedig 1,1520-nál járt az EUR/CHF jegyzés.

A svájciak eddig jórészt szóbeli intervencióval, homályos ígéretekkel érték el az árfolym 15 százalékos gyengülését, kérdés, hogy pénzt is hajlandóak-e áldozni erre, vagyis be tudnak-e jelenteni igazi intézkedéseket az árfolyam védelmére. Amennyiben nem, vagy nem elég megalapozott javaslattal állnak elő az könnyen vezethet hirtelen erős piaci reakcióhoz, ismételt frankerősödéshez.