A Napi Gazdaság cikke

Miután a legtöbb külföldi alap közzéteszi jelentéseit az interneten, megpróbáltunk utánajárni, hogy tavaly nyár - nagyjából a pénzügyi válság kezdete - óta csökkentették-e magyar részvényeik mennyiségét vagy arányát (egyes esetekben tavaly év végi összehasonlító adatokat találtunk). A BNP Paribas által kezelt Parvest Converging Europe jelentése szerint eszközeinek 75 százalékát az európai feltörekvő piacok országaiban (Közép-Európa, Kelet-Európa, Törökország) kibocsátott részvényekbe, illetve e részvényekhez kötött értékpapírokba fekteti be, igyekszik olyan közepes és nagyméretű társaságokat kiválasztani, amelyek eredménykilátásaikhoz képest alulértékeltek. A bankcsoport szerint ugyan egyes magyar cégek nem védettek teljes mértékben a nyugat-európai gazdasági lassulással szemben, a közép-európai országok jól fogják hasznosítani az európai strukturális alapok kínálta támogatást. A Parvest eszközállománya szeptember óta 455 millió euróról 310 millióra csökkent, a magyar értékpapírok aránya eközben 18,8-ről 13,6 százalékra esett vissza. Ezek között továbbra is meghatározó a Mol (3,74 százalék) és a Richter (3,17 százalék).

A hazánkban is kapható, luxemburgi bejegyzésű Credit Suisse Equity Fund Eastern Europe leírása szerint elsősorban olyan közép- vagy kelet-európai országokba fektet be, amelyek a tervgazdálkodásból a piacgazdaságba történő átalakulás útján járnak, és rendelkeznek helyi tőkepiaccal.
Az alap teljes eszközértéke egymilliárd euró, a nagyobb befektetések között 3,44 százalékkal megtalálható az OTP, a magyar részvények pedig összességében 5,47 százalékát teszik ki a vagyonnak. A többek között Mark Möbius nevéhez köthető Templeton Eastern Europe Fund szintén bő egymilliárd eurós portfóliójában földrajzi megoszlás szerint Magyarország 18,39 százalékkal részesedik, a magyar befektetések között pedig jelentősnek tekinthető az OTP (7,79 százalék), valamint az Egis (5 százalék). Az alap mérete 2007 szeptemberéhez képest harmadával, mintegy 500 millió euróval csökkent, a hazai papírok aránya akkor még 21 százalékot tett ki, s 7,66 százalékkal az OTP volt a legnagyobb befektetése.

Az HSBC-csoport Emerging Europe Equity befektetési alapja jelenleg csak 4,73 százalékban tartalmaz magyar részvényeket, az OTP a nettó eszközérték 2,69 százalékát teszi ki. Ebben egy évvel ezelőtt valamivel több mint 6 százalékban voltak hazai tételek, a Mol akkor a befektetések 2,38 százalékát, az OTP pedig 3,77 százalékát alkotta.

Az East Capital alapkezelő luxemburgi bejegyzésű Eastern Europe Convergence nevű alapjában 2007 nyarához képest változatlan szinten, körülbelül 7 százalékon maradt a magyar részvények aránya, ennek zöme is OTP, amely eszközértékének 6,1 százalékát teszi ki, ezzel kismértékben (egy százalékponttal) növelte részesedését.

Az angol Barings Bank Eastern Europe alapja 6,3 százalékban tartalmaz magyar papírokat. A mintegy 2,5 milliárd eurós eszközérték változatlan maradt 2007 júniusához képest, a magyar vállalatok részvényeinek aránya azonban itt is 10 százalékról 6-ra csökkent. A Raiffeisen Bank Eastern European Equities befektetési alapjának jelenleg közel 9 százalékát teszik ki a magyar vállalatok értékpapírjai, nála azonban az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest csupán egy százalékkal csökkent a hazai papírok részaránya.

A JP Morgan Europe Convergence Equity alapjában az OTP 5,9 százalékkal, a magyar papírok összességében 10,8 százalékkal részesedtek február végén. Tavaly decemberben az OTP 9,2 százalékkal még az alap legnagyobb befektetése volt. Az eszközérték mindössze két hónap alatt 464 millió euróról 314-re csökkent, a hazai papírok aránya pedig közel felére esett.

Az ING Invest Emerging Europe alap nettó eszközértéke 70 millió euró, jelenleg 6,32 százalékban tartalmaz magyar papírokat. (Az alap 67 százalékban orosz részvényeket tart, további orosz papírokba azonban egyelőre nem fektet.)

A Société Générale Equities Eastern Europe tavaly májusban még 8,5 százalékban tartott magyar részvényeket, ez a közelmúltban 5 százalékra csökkent.

A Vontobel Central and Eastern European Equity alapjában a magyar vállalatok aránya jelenleg 17,9 százalék, a Magyar Telekom 9,4, az Egis pedig 3,2 százalékos részaránnyal bír. A Vontobel alapjában 2007 közepén még csak körülbelül 13 százaléknyi magyar részvény volt, így ez az egyetlen általunk fellelt kivétel, amelyben nőtt a hazai papírok aránya a korábbiakhoz képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!