A DJIA-30 index 0,87 százalék, az S&P-500 index 0,64 százalék, a Nasdaq Composite index pedig 0,47 százalék mínuszban indult neki a hétfői kereskedésnek. Elemzők szerint a befektetőket aggasztja az amerikai-kínai kereskedelmi háború bizonytalan kimenetele, a globális gazdaság lassulása és az, hogy miként dönt a kamatokról szerdán az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed.

Az amerikai kereskedés kezdetén a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 19 centtel (0,37 százalék) hordónként 51,66 dollárra nőtt, az északi-tengeri Brent pedig 39 centtel (0,65 százalék) 60,67 dollárra drágult.

Az euró a reggeli 1,1315 dollárról 1,1347 dollárra erősödött, az arany ára pedig 0,27 százalékkal (3,35 dollár) 1244,75 dollárra emelkedett.

Lassult a feldolgozóipari aktivitás növekedése a New York-i régióban

New York régióban az elemzők által vártnál lényegesen nagyobb mértékben, idei mélypontra lassult a feldolgozóipari aktivitás növekedése decemberben, különösen annak a hatására, hogy komolyan lassult az új megrendelések almutatójának az emelkedése - írta az MTI. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed New York-i részlege hétfőn azt közölte, hogy az úgynevezett Empire State feldolgozóipari index 10,9 pontra süllyedt decemberben a novemberi 23,3 pontról. Szakértők kevésbé romló mutatóra, 20 pontra számítottak.

A pozitív érték a feldolgozóipari szektor bővülését jelzi. Az Empire State feldolgozóipari index általában jól jelzi előre, hogy miként alakul az amerikai Institute for Supply Management (ISM) által számított országos feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI).

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!