A nemzetközi értékpapír-piacokon pénteken is kitartott a lendület, amelyet az Európai Központi Bank csütörtöki bejelentése indított el az euróövezeti szuverén kötvénypiaci feszültségek feloldását célzó korlátlan összegű kötvényvásárlási programjáról, és ezt tovább erősítette a kínai gazdaságösztönző intézkedések bejelentése.

Az Egyesült Államokban azonban a foglalkoztatás vártnál kisebb augusztusi növekedése láttán a befektetők pénteken elérkezettnek látták az időt az előző napi tekintélyes árfolyamnyereségek lefölözésére, illetve a foglalkoztatási adatoknak a gazdasági növekedési kilátások szempontjából nem teljesen egyértelmű alakulása miatt óvatosabb pozíciókba rendezték vissza befektetéseiket. Miközben a nem mezőgazdasági ágazatokban a vártnál lényegesen kevésbé nőtt a foglalkoztatottak száma, addig a munkanélküliségi ráta 8,1 százalékra csökkent augusztusban az előző havi 8,3 százalékról.

Az árfolyamok New Yorkban irány nélkül ingadoztak.

Az iparvállalatok részvényei erősödtek, ezen belül is leginkább a gépgyártóké. A pénzügyi részvények is jól szerepeltek. Ugyanakkor gyengültek a távközlési és számítástechnikai ágazatok részvényei, miként a gyógyszeripari és az élelmiszeripari papírok is.

Nap végén ismét emelkedés bontakozott ki az amerikai részvénypiacokon, így a főbb indexek mérsékelt pluszban zárták a kereskedést. A Dow 0,1, az S&P 500 0,4 százalékkal emelkedett, míg a Nasdaq stagnált.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!