Kína az egész világra kiterjeszti jüanban történő külkereskedelmének kísérleti programját - jelentette be kedden a kínai központi bank és felsorolta a belföldön jogosultságot kapott térségeket.

A Kína Népi Bank (PBOC) korábban az ASEAN-országokkal, Hongkonggal és Makaóval folytatott kereskedelemben engedélyezte a jüanban történő üzletkötéseket, míg mostantól nincs területi korlátozás.

A lépés a központi kormány törekvésének része, ami szerint egyre inkább szeretné csökkenteni függőségét az amerikai dollártól, elhárítaná a külföldi devizák árfolyamhullámzásának kedvezőtlen hatását, miközben növelni kívánja valutájának nemzetközi szerepét.

A PBOC adatai szerint 2009 júliusától idén májusig a jüan-tranzakciók értéke 6,5 milliárd dollár volt. A bank honlapján szereplő közlemény arról tanúskodik, hogy a jüanban kötött üzletek száma gyorsan emelkedett, a kísérlet kiterjesztése ezért mindenképpen indokolttá vált.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!