Az eurózóna pénz- és tőkepiacait az elmúlt időszakban alaposan megbolygatta az infláció feléledése és az, hogy egyre többen várják az Európai Központi Bank szuper laza monetáris politikájának végét. Ennek eredményeként hétfőn a 10 éves német államkötvények hozama, amelyet az eurózónában a kockázatmentes hozam szinonimájának tekintenek, három év után hajszálnyira megközelítette alulról a nullát jelezvén, hogy nemsokára véget érhet a negatív kamatok időszaka.

A múlt hónapban még átlagosan mínusz 0,4 százalékos hozam mellett gazdát cserélő bundok hozama hétfőn már mínusz 0,03 százalékra emelkedett, ez 2019 májusa óta nem látott szintnek felel meg - emlékeztet a Financial Times. A hozamok emelkedése azt mutatja, a befektetők számításai szerint a koronavírus omikron variánsa nem fogja jelentősen megállítani a gazdasági fellendülést, s ez lehetőséget teremt a nagy jegybankoknak a kvantitatív lazítási programokból való kivonulásra és a kamatemelések megkezdésére.

Az EKB annyira fontos hajtóereje volt a hozamok a negatív tartományba zuhanásának, hogy teljesen logikus a feltételezés, a vásárlások csökkentése a hozamok emelkedésével jár majd együtt - mondta a lapnak Mike Riddel az Allianz Global Investors portfólió-menedzsere.

A német bundokkal párhuzamosan az olasz 10 éves kötvények hozama is 18 hónapos csúcsra, 1,32 százalékra ugrott a múlt héten, miközben az eurozóna inflációja 5 százalékon új rekordot döntött a múlt hónapban.

A német 10 éves hozam először 2016-ban nézett be a zéró szint alá. Ez az európai adósságválság egyik következménye volt, az az elleni küzdelem során ugyanis az Európai Központi Bank nulla alá csökkentette irányadó kamatát. A negatív hozam praktikusan annyit tesz, hogy a befektetők gyakorlatilag fizettek a német kormánynak azért, hogy német kötvényekben tarthassák pénzüket. Bár onnan akkor felfelé indultak a hozamok, az EKB újabb és újabb stimulusai hatására ismét beestek nulla alá és a járványra adott további ösztönzőcsomagok gondoskodtak arról, hogy ott is maradjanak.

Az EKB decemberi ülésén döntés született arról, hogy a márciusban kifutó rendkívüli eszközvásárlási programot követően is vásárolnak majd eurozónás államkötvényeket a piacon, azonban ennek mértéke kisebb lesz, mint azt a befektetők korábban remélték. Ez és annak jelei, hogy az amerikai Fed szintén a szigorúbb monetáris politika felé mozdul el együttesen felfelé lökték a hozamokat.

Annak ellenére, hogy az omikron-variáns elleni küzdelemmel Németország ismét korlátozásokat vezet be, egyes szakértők szerint ismét recesszióba taszíthatja a német gazdaságot. A lap által megkérdezett szakértők szerint ez azonban inkább csak lassítja, de nem akadályozza meg az eurozóna gazdasági fellendülését.

Németország a járványra adott válaszként átmenetileg eltörölte az államadósság nagyságára vonatkozó törvényi korlátot. Ez azonban önmagában még nem lett volna elegendő, a németek takarékos költségvetése miatt ugyanis az EKB kötvényvásárlási programjaihoz egyszerűen soha nem volt igazán elegendő bund a piacon. Azonban az EU 800 milliárd dolláros helyreállítási alapja és ennek finanszírozása, valamint az új német kormány hajlandósága a korábbinál nagyobb hitelfelvételre megteremtheti a lehetőségét annak, hogy az eddigieknél nagyobb kínálat legyen a német állampapírokból is - vélik a lap által megkérdezett szakértők.

Azonban a piac nem számít arra, hogy hatalmas hozamemelkedés lenne idén. Az EKB programjainak szükségletei ugyanis még mindig meghaladják a német állam idénre tervezett kibocsátásainak nagyságát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!