A világ legnagyobb olajipari cégei közül néhány - közöttük a BP, a Statoil és a Royal Dutch Shell - összejátszva a Morgan Stanley befektetési bankkal és a Vitol Group energiapiaci kereskedőcéggel évek óta manipulálják a kőolaj világpiaci árfolyamát - ez áll abban a keresetben, amelyet négy, árupiaci kereskedőket képviselő ügyvéd nyújtott be az amerikai szövetségi bíróságon.

A keresetek - amelyeket legalább hat hasonló eljárás megindulását követően nyújtottak be - a Bloomberg értesülései szerint az eddigiekhez képest szokatlanul pontos és részletes elemzést nyújtanak a feltételezett piaci manipulációról. Az ügy különösen fontos, hiszen az árfolyam befolyásolást a Brent könnyűolaj azonnali piacán hajtották végre, ennek tőzsdei elszámolóára pedig meghatározó a benzinárak és a fűtőolaj árának meghatározásában.

A felperesek között olyan személyiségek is megtalálhatók, mint a New York-i Árutőzsde volt igazgatója. Keresetük szerint az árfolyambefolyásolás miatt sokszor arra kényszerültek, hogy az árutőzsdén mesterséges és a piacitól eltérő árakon kössenek üzletet. Nem csak a Brent piacán, de szerintük az orosz Ural olaj piacán és a Brent-Dubai olaj spread piacán is történtek hasonló esetek. A manipuláció eredményeként több energia-brókercég is fals árakat közölt a Platts árupiaci híreket és árfolyamokat közlő ügynökséggel, akinek elszámolóárait a világ szinte összes energiakereskedő cége benchmarkként használja.

A keresetekben említett egyik módszer szerint az alperesek a piacon félrevezető, a piacitól eltérő árakon vittek be ajánlatokat egyes termékekre, leginkább a könnyű olaj egyik fajtájára. Ez, a forties olaj az egyik a négy olajtípus közül, amely alapján a Brent könnyűolaj benchmark árfolyamát megállapítja a Platts. Az anyag szerint ilyen üzletekkel a hó elején rendszerint lenyomták a Brent árfolyamát, majd később folyamatosan emelték azt. Azt, hogy merre mozgatták az árfolyamokat szerintük az határozta meg, hogy összesített spread és egyéb pozícióik szempontjából az alperesek számára mi hozta a legnagyobb nyereséget.

Brent olaj árfolyama
Kép: Alfatrader

A vádak nem újkeletűek a nagy olajipari cégek ellen - mutatott rá az ügyben nem érintett Phibor, az Occidental Petroleum leányvállalatának egyik szakértője. Májusban az Európai Bizottság versenyhatóságként eljárva már vizsgálatot kezdeményezett többek között a Plattsnél, a BP-nél és a Shellnél, mivel többen is azzal vádolták a cégeket, hogy mesterségesen befolyásolják a nyersolaj, a finomított termékek és a bioüzemanyagok árfolyamát. Ezen vizsgálatok eredményeiről még nem érkezett jelentés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!