A japán tőzsde vezető indexe négy éve nem látott ugrással erősödött, miután a befektetők megfeledkeztek a kellemetlen keddi kínai makroadatról, az import vártnál nagyobb eséséről. A Nikkei a hét második napján még hét hónapos mélypontra esett, majd egy napra rá 7,71 százalékkal nőtt. A koreai Kospi közel 3 százalékkal erősödött

A kínai tőzsdék szintén jól muzsikáltak: a Shanghai Composite 2,29, a hongkongi Hang Seng 3,61 százalékkal zárt keddi értéke felett. Az optimizmust az amerikai tőzsdék keddi erősödése alapozta meg.

Erre ráerősített a pekingi pénzügyminisztérium bejelentése, miszerint gyorsítani fogják az adórendszer reformját és felpörgetik az infrastrukturális fejlesztéseket szolgáló támogatások kifizetését. Emellett bővítik a magán- és közfinanszírozás összefonódásával (PPP) finanszírozott projekteket.

Bármi, ami arra utal, hogy a kínai kormány többet tesz a gazdasági növekedés megtámogatásáért, javítja a piaci hangulatot - fejtegeti Bernard Aw az IG pénzügyi szolgáltató elemzője. Különösen igaz ez az olyan intézkedésekre, amelyek kiegészítik a monetáris enyhítést.

A túláradó optimizmus ellenére az elemzők és a kereskedők hullámzó üzletmenetre számítanak, ugyanis mindenki ideges a Fed jövő heti ülése miatt. Az amerikai jegybank döntéshozói ezen határozhatnak a kamat emeléséről. Közel egy évtized lazasága után válhatnak szigorúbbá a hitelfeltételek.

Az európai tőzsdék nagy összhangban két százalék körüli pluszban indították a keddi kereskedést.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!